fbpx

Indul a bezenyei gigaprojekt: itt lesz Európa kertészeti központja

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 21.

Jól is elsülhet a FAKT AG ingatlanberuházása, melynek keretében szinte egy kisfalut építenek fel városi szolgáltatásokkal, illetve Magyarország legnagyobb kertészeti, haltermelő, gombatermesztő komplexumával.

A FAKT AG a korábbi kudarcos kaszinóváros projekt felszámolásból vásárolta meg a Hegyeshalom és Bezenye között található 330 hektáros területet, amelyért 6,3 milliárd forintért jutottak hozzá. A terület nem számít mezőgazdasági földnek, belterület, így megvásárlása nem sérti a földtörvényt. A német ingatlanfejlesztő vállalat 2016 óta keresett helyszínt egy hasonló projektnek, de csak 2018 végére körvonalazódott, hogy az osztrák határ melletti terület, amely Bezenye és Hegyeshalom része, a legalkalmasabb rá. 2018 novemberében Nagy István agrárminiszter, akinek a választókerületébe tartozik a két település, teljes támogatásáról biztosította egy kertészeti beruházás tervét.

 

Nagy István támogatja a beruházást (Forrás: FAKT AG)

Soha nem látott méretű projekt

2019 októberében a beruházás már kiemelt státust kapott a magyar kormánytól, és a cég együttműködési megállapodást írt alá a gödöllői Szent István Egyetemmel. A teljes beruházás megvalósítási értéke 1 milliárd euróra tehető a FAKT AG szerint, és ebből csak a kertészeti részleg bekerülési értéke 200 millió euróra rúghat. A pénz 60 százalékét olcsó hitelekből biztosítanák.

A FAKT AG honlapján így mutatja be a beruházás sarokszámait:

  • 30 hektáron hajtatott paprika, paradicsom, padlizsán és konyhanövények termesztése,
  • 50 hektárt a szabadföldi spárgatermesztésnek és bogyós gyümölcsöknek szentelnek;
  • zöldség-gyümölcs feldolgozó, csomagoló és raktározásra szolgáló kapacitások kiépítése;
  • 15 hektáron hűtőházak létesítése;
  • gombaházak építése;
  • Európa legnagyobb intenzív haltermelő rendszerének megépítése lazac, makréla és egyéb értékes halak előállítására;
  • a halak elfolyó anyagcseretermékeit főként salátafélék termesztésére hasznosítanák egy akvapóniás rendszerben;
  • 50 hektáros logisztikai központ kiépítése az autópályalehajtó közelében, továbbá tervbe véve egy vasútállomás létesítése;
  • 1000 lakás építése az ipari parkban dolgozók részére, ehhez óvoda, iskola és a duális képzést szolgáló szakmunkásképző megépítése;
  • a határ közelsége miatt hotelek, konferenciatermek, bevásárlóközpont, vendéglők létesítése;
  • egy kemping kialakítása, ami a tranzitforgalom sofőrjeit, illetve a környékbeli turizmust szolgálja.

Az energiaellátást részben napenergiára, részben a talajhőre alapoznák, de a termálvíz lehetőségét sem zárják ki. Az energetikai kivitelezésben fontos partner lesz az E.On, a tervezési-építési munkálatokat a KÉSZ Csoport fogja össze, míg a logisztika oldaláról a Landgard közvetítené az árut Nyugat-Európába. A teljes beruházást a cég hazai leányvállalata, a FAKT Hungária Kft. fogja össze. A magyar kormánynak koordinátorként a megyei kormányhivatal vezetője felel.

A magyar tévé itt számolt be a tervekről:

 

Hazai reakciók a szakmából

A hazai kertészek először 2019 elején szembesültek a német tervekkel, és először nagyon megrémültek, A felvázolt méretek ugyanis a magyar korszerű üvegházfelület 25 százalékának felelnek meg, vagyis óriási konkurenciát jelenthetnének a belső piacon. Többszöri egyeztetést követően lassan világossá váltak a tervek: a FAKT AG elsősorban a német piacot szeretné friss agrártermékekkel ellátni, amihez kiváló kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

Hubert Schulte-Kemper, a cég vezetője, azt reméli, hogy az ezer lakás mindenképpen idevonzza majd a munkaerőt, ha nem Magyarországról, akkor máshonnan. A szakember-utánpótlást a nyíregyházi és gödöllői agrárképzéstől, illetve a mezőgazdasági szakképzőktől várja. A kertészeti termelést mintegy 500 ember foglalkoztatásával oldanák meg. Tóth Károly, a FAKT Hungária Kft, vezetője július 7-én úgy nyilatkozott, hogy a létesítmény működtetésével kapcsolatban már több mint 50 céggel van szándéknyilatkozatuk. Az almatermelőket is szeretnék bevonni, hiszen a feldolgozás révén sokkal nagyobb hozzáadott értékű magyar termékeket lehetne exportálni.

A FAKT AG deklaráltan a nyugati piacra termelne, ehhez a feldolgozandó alapanyagot Magyarország teljes területéről várja. Az egyik legnagyobb hazai kertészet vezetője szerint elképzelhető, hogy ezzel a magyar termelés számára is jó piaci pozíciókat teremt a cég. Ugyanakkor óvatosságra intett: ha a piaci helyzet úgy hozza, akkor a FAKT AG a holland importtal együtt a hazai piacra fogja ráönteni a bezenyei árumennyiséget is. Meglátjuk. A beruházás 2021 közepén már elkezdődik és több ütemben készül el.