fbpx

Számok Európa legnagyobb biopiacáról – ha ide akarna termelni

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 15.

Úgy tűnik, lassan kifulladóban a biogabona piaca.

2019-ben további 116 ezer hektárral bővült Németországban az ökológiai termelésbe vont terület. Ez 7,7 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt. Az összes ökoterület ezzel már eléri az 1,6 millió hektárt az országban. Így az ökoművelésbe vont területek aránya 9,7 százalék, már nincs messze a kitűzött cél, a 10 százalék.

 

Gyorsan nő a kínálat

2019-ben naponta több mint öt üzem állt át a biogazdálkodásra, így már 12 százalékuk ökogazda. A biogazdaságok száma 7,6 százalékos növekedést követően átlépte a 34 ezret. A bioszövetségek csak az ökoterület 62 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, de ez is több mint egymillió hektárt jelent. A legtöbb ökoterülettel Bajorország dicsekedhet. Az ország legnagyobb tartományában található az összes ilyen művelésű föld 23 százaléka. A legnagyobb ökoterület-aránnyal azonban a Luxemburggal határos Saar-vidék rendelkezik, ahol a mezőgazdasági terület 18 százalékán folyik bioművelés.

Biotojás, bioliszt – veszik, mint a cukrot (Forrás: bio-vielfalt.com)

 

Van még hely bőven!

Ezzel együtt is a boltok polcain elenyésző mennyiségben vannak jelen az biogazdaságokból kikerülő termékek. 2019-ben a kiskereskedelmi forgalom 5,7 százalékát tette ki ezek aránya. A húsféleségek esetén ennél is kisebb, 1,5-2 százalékos a bioáruk részesedése az eladott árumennyiségben. Tejből viszont a forgalom 9 százaléka bio minősítésű, tojásból pedig a bő 12 százaléka az. Lisztből minden tizedik eladott kilogramm biogabonából származott. A biozöldségek esetén 7 százalékos, a gyümölcsöknél pedig 5,5 százalékos a kereskedelmi forgalomból való részesedés.

 

Ezt érdemes kivinni

Németország Európa legnagyobb biopiaca, az egy főre eső költekezést tekintve viszont messze a svájciak a legbőkezűbbek, ha biotermékről van szó (312 euró/fő; 2018.). Mindkét országot szívesen megcélozzuk a biotermékeinkkel. A biogazdáknak célszerű szem előtt tartaniuk, hogy a legnagyobb igény az ökotartásból származó húsra lenne. A második legkurrensebb termék a biogyümölcs, amihez hazai viszonylatban jó alapokkal rendelkezünk. Az ÖKO programok támogatása a következő pénzügyi ciklus két átmeneti évében is zavartalanul folyik majd, sőt, újat is hirdethet a magyar kormány.