fbpx

Megállapodtak: kétéves lesz az átmenet a Közös Agrárpolitikában

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 02.

Brüsszeli hírek szerint az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács június 30-án szakértői szinten megegyezett abban, hogy – az Európai Bizottság ellenkezése ellenére – a korábbi egy évvel szemben kétéves lesz az átmeneti időszak a Közös Agrárpolitikában – jelzi sajtóközleményében a Takarékbank. Szakértői szerint ez nagyobb biztonságot jelent a termelők és a finanszírozó bankok számára.

 

 

Jóváhagyott tervek nélkül

A magyar kormány részéről Nagy István agrárminiszter több ízben javasolta az átmeneti időszak meghosszabbítását 2022 végéig. Így több idő maradna az új agártámogatási rendszer kidolgozására és a területalapú támogatásokra is kiterjesztett stratégiai tervek elfogadtatására az Európai Bizottsággal. Jóváhagyott tervek nélkül nem indulhatnak el az új rendszerben a támogatások kifizetései. Márpedig, ha a kifizetések miatt a tagállamok időkényszerbe kerülnek Brüsszellel szemben, az az Európai Bizottság alkupozícióit megerősíti, és Brüsszel nagyobb eséllyel viheti keresztül a Zöld Megállapodás (Green Deal) céljait.

A Bizottság ugyanis korábban világossá tette: a Zöld Megállapodásban lefektetett céljait a stratégiai tervek jóváhagyása során érvényesíteni akarja. A tervek szerint a növényvédő szerek és az antibiotikumok használatát legalább 50 százalékos, a műtrágya-felhasználást legalább 20 százalékos, az üvegházhatású gázok kibocsátását 55 százalékos mértékben csökkentenék 2030-ig. (A pontos megfogalmazás az angol eredetiben „use/risk” – ez azt jelenti, hogy a környezeti kockázatok csökkentését is elfogadhatónak tartják a mennyiségbeli csökkentés helyett, erről itt írtunk – a szerk.)

„A jelenlegi rendszert már mind a gazdák, mind a kifizető ügynökség – minden hibájával együtt – megismerték, kitanulták. Annak meghosszabbítása 2022-ig nagyobb biztonságot jelent a termelők és a finanszírozó bankok számára egyaránt” – erősítette meg a mostani hírrel kapcsolatban Mezei Dávid, a Takarékbank agrártámogatásokért felelős ügyvezető igazgatója.

A Takarékbank szakértője felhívta a figyelmet, hogy az átmeneti időszakban zavartalanul folytatódhatnak a Vidékfejlesztési Program területalapú kifizetései is, így az agrárkörnyezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási támogatások is. Sőt, ha egy tagállam az átmeneti időszakban új AKG, vagy ÖKO támogatási program indítása mellett dönt, akkor az – az eredeti, bizottsági javaslattal szemben – három helyett akár ötéves időtartamú is lehet.

A közös költségvetésre és az új Közös Agrárpolitikára vonatkozó tárgyalások java még az ország előtt áll, és mindkettőre súlyos árnyékként vetül a Zöld Megállapodás, valamint az abban foglalt környezet- és klímavédelmi kötelezettségvállalások. „Aki időt nyer, életet nyer.” Ez a mondás most különösen igaz, hiszen a kétéves átmeneti időszak alatt több idő marad megismerni és felkészülni a változásokra.