fbpx

Európában 2013 óta nem jutott ilyen kevés búza az állatoknak

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 13.

Inkább kukorica és árpa kerül az állatok elé.

 

Az Európai Unió búzatermelése a 2020/21-as gazdasági évben várhatóan 13,8 millió tonnával lesz kevesebb, mint a tavalyi 155 millió tonna volt – írja jelentésében az USDA. A feszesebb készlet miatt az európai búza veszít versenyképességéből a takarmányozásra használt többi gabonafélével szemben, magyarán emelkedni fog a kukorica és árpa iránti takarmányipari kereslet. Kukoricából takarmányozási célra a tavalyi 62,2 millió tonnáról 65 millióra növekszik a felhasználás, emellett erőteljes lesz a termény behozatala is Európába, számolgatnak az amerikai elemzők.

Van mivel pótolni

A kukoricakészlet különösen bőségesek Ukrajnában, ahol rekord nagyságú termésre van kilátás. Az ország továbbra is a kukorica fő beszállítója marad az Európai Unióba. Az árpa takarmány célú felhasználása szintén várhatóan nagyobb lesz, mivel a termése a második egymást követő évben kiváló, így nagyok az átmenő készletek. Figyelembe véve a bőséges kukorica- és árpaellátást, valamint a csekélyebb búzatermést, az európai búza takarmány célú felhasználása 2020/21-ben a korábbi 52,5 millió tonnáról 49,5 millióra csökken – ez 2013/14. óta a legalacsonyabb érték lenne.

 

 

Exportra megy

Mivel az egyéb gabonák bőséges termése lehetővé teszi, hogy kevesebb búza kerüljön az állatok elé, az Európai Unió várhatóan továbbra is jelentős búzaexportőr marad, hiába csökken az idei termés. Az EU búzakivitele az előrejelzések szerint 28 millió tonna körül várható, ami ugyan 8,5 millió tonnával alacsonyabb, mint a 2019/20. évi érték volt, de még mindig az elmúlt öt év második legnagyobb exportvolumene. Az előrejelzések szerint az Európai Unió 2020/21-ben a világ második legnagyobb búzaexportőre lesz, és Oroszország ismét visszaveszi top-exportőri pozícióját.