fbpx

Ennyi búzára és ilyen árakra számíthatunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 13.

A világ top-exportőreinek idén több eladható búzája lesz, Európában viszont ennek az ellenkezője fog bekövetkezni. 

Az USDA májusi becslése szerint a globális búzatermés 768 millió tonnás új rekordot érhet el, 4 millió tonnával haladja meg az előző szezonét. A nyolc legnagyobb exportáló ország körében összességében nő a kibocsátás, noha Európában ennek ellenkezőjét fogjuk tapasztalni: 12 millió tonnával csökkenhet a megtermelt gabona mennyisége.  Ausztráliában viszont jóval több lesz a búza, és Oroszországban is tovább fog nőni az termelés: az előrejelzés szerinti 77 millió tonna búza teremhet, ami 5 százalékkal haladja meg az előző évi eredményt. Ebből 57 millió tonna az őszi és 20 millió tonna a tavaszi búza. Az átlaghozam 2,8 t/ha lehet, 4 százalékkal jobb a tavalyinál. Az oroszoknál a klímaváltozás miatt évről évre nagyobb területen válik lehetővő az őszi búza termesztése, ami önmagában is termésbővüléshez vezet.

A búza felhasználásában az élelmiszer- és a feldolgozóipari igények a meghatározóak. A takarmányipari felhasználást az állatállomány alakulásán túl (ez csökkent a járványok miatt) – az alternatív gabonák piaci ára is befolyásolja. 2020/21-ben az USDA elemzői szerint csökkenni fog a takarmányozásra szánt búza mennyisége, mivel a kukorica olcsó. Az Európai Unióban tapasztalható búzaterület-csökkenés egyik oka is az, hogy a szomszédos Ukrajnában évről évre nagyobb a kukoricatermés.

A termelés és felhasználás ingadozásaként változó készletekkel rendelkezik a világ. A legnagyobb exportőrök jellemzően a legnagyobb készletezők is. Bár a tartalékok messze az öt évvel ezelőtti szint alatt várhatóak, nagy hatással vannak a búza árára a kukoricával kapcsolatos termésvárakozások is. Tekintettel arra, hogy a világ kukoricakészlete 2020/21-ben várhatóan bőséges lesz, az exportőrök viszonylag szűkös búzakészletei sem eredményezik majd a kenyérgabona felértékelődését. Az USDA a 2020/21-es amerikai szezon átlagos búzaárát tonnánként 169 dollárra teszi, azaz jelen árfolyamon 55 ezer forint lehet az ottani szezonális átlagár. A trendek alapján ez Európában 57-60 ezer forint körüli tonnánkénti átlagárat feltételez. A forint-euró árfolyam alakulása azonban nagy hatással lesz a végeredményre.

CÍMKÉK búza