fbpx

Nő a termés, nőnek az élelmiszerárak

Írta: Kohout Zoltán - 2020 július 03.

Mivel a hazai mezőgazdaság rendkívül exportorientált, fontos látni, mi megy a világban – íme az ENSZ friss összegzése.

 

 

Négyhónapos csökkenés után…

A nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek árváltozását követő (FAO) élelmiszerár-index 2,4%-ot emelkedett júniusban. A növényi olajok árának 11,3%-os júniusi ugrása 4 hónap lejtmenetet zárt le. A háttérben a pálmaolaj áremelkedése áll a felívelő globális importkereslet és a külföldi munkaerő hiánya okozta visszaesés, illetve számos országban feloldották a járvány miatti korlátozások révén. A szója-, napraforgó- és repceolajok ára szintén nőtt, de a cukor árindexe is 10,6%-kal volt magasabban júniusban az előző hónapokhoz képest. Ebben szerepe van a nyersolaj áremelkedésének, amit a brazil cukorgyártók arra készteti, hogy készleteiket inkább etanolgyártásra használják, befolyásolva ezzel az exportkészleteket és az árszintet. Négyhónapos csökkenés után a tejtermékek ára is nőtt júniusban 4%-kal. Az azonnal elérhető készletek élénkülő importkereslete, különösen a Közel-Kelet és Kelet-Ázsia országaiból, kombinálva a szezonális európai kínálat-csökkenéssel és az óceániai leköthető készletek végességével generálták a drágulást.

 

 

Bő termés, bővülő kereslet

A FAO gabonaárindexe ezzel szemben 0,6%-kal csökkent. A búza ára nyomás alá került az északi félteke aratása és a legnagyobb termelő országok (köztük a Fekete-tenger térsége) pozitív termelési kilátásai nyomán. Az már ismert, hogy kirobbanó gabonatermést várnak a világon: akár rekord is lehet a 2790 millió tonnás eredmény, ami bő 9 millió tonnával több a májusi becslésnél, és 3%-kal a tavalyitól – írja a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentése. A korábbi becslésnél nagyobb búzatermés várható Indiában és Oroszországban, ami kompenzálja az Európai Unió és az Egyesült Királyság gyengülő értékeit. A szemestermény-kibocsátás becslését 5,7 millióval 1519 millió tonnára emelték a szakértők, nagyobb mennyiséget remélve az ausztrál, európai és török árpából. A világ rizstermelésére vonatkozó 2020-as előrejelzés mérsékelten nőtt 509,2 millió tonnára, tükrözve a dél-amerikai országok kedvezőbb kilátásait, miután a jó időjárás remek hozammal kecsegtet.

Várható, hogy a kereslet is bővül majd, ugyanakkor a FAO a szezon végére 929 millió tonna gabonatartalékkal számol, ami egy jelentős (6%-os) éves emelkedést jelentene.

forrás: FAO