fbpx

Nem lesz baracklekvár? Az idei termés java megsemmisült

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 23.

„A közhangulat nem jó, tapintható a feszültség, az elkeseredettség a gazdák körében” – mondta Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója az M1 Ma reggel című adásában.

 

 

Alig maradt sárgabarack

A kajszibarackfákon a virágmennyiség még jó lett volna, de komoly fagykárokat szenvedtek az ültetvények, csupán negyedtermés várható, míg az őszibarackban kisebb a kisesés mértéke. Az alma az elmúlt két év nagyobb termése után „pihen”, nem várható kiugró termés tőle. A meggy és a cseresznye terméskilátásait pedig már az elején csökkentette, hogy a terméskötődés idején nagy volt a légköri aszály. Most pedig a sok eső miatt repednek meg és rohadnak a gyümölcsök –sorolta a szakember. (Az idei meggytermésről és a várható árakról itt találja a kapcsolódó cikkünket.)

A gyümölcstermelők már a harmadik éve nem lehetnek elégedettek, ami pszichikai teherként is nehezedik rájuk. Ha egy ilyen évben kicsit magasabbak az árak, akkor a fogyasztónak ezt el kell fogadnia, vélekedett a szakember.

 

Zöldségekből még jó termés lehet

Hunyadi István elmondta, hogy a málnatermesztésünk gyakorlatilag megszűnt, néhányan fólia alatt próbálkoznak még vele, ám a málna nagyon munkaerőigényes ágazat, egyre nehezebb hozzá embert találni. Az idén lassabban érett be az eper a hűvös tavasz miatt, így nem dömpingben jelent meg a piacon, ezért nem szenvedett el nagy áresést sem. A szabadföldi vöröshagymának, gyökérzöldségeknek pedig kifejezetten jót tett a sok eső, most kezdenek magukhoz térni ezek a kultúrák.