fbpx

Nyeregbe! Még két nap jut a kapálásra, permetezésre

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 23.

Keddtől csütörtökig csak elszórtan lehetnek záporok, a szélben jól száradnak a földek is. Most érdemes elvégezni minden aktuális gépi munkát. A permetezésre legalkalmasabb nap a csütörtök lesz az Országos Meteorológia Szolgálat elemzése szerint. A mezőgazdasági kultúrákra a csapadék most már elég lenne, inkább egy pár fokkal melegebb időjárás segítené a fejlődésüket.

 

 

Régen láttunk ilyen Medárdot

Az elmúlt tíz nap csapadékösszegében nagy területi különbségek vannak, de jellemzően 30 és 80 mm közötti mennyiségek hullottak, bár a délnyugati és délkeleti országrészben néhol 100 mm-nél is több esett. Ennek megfelelően árhullám vonul le több folyónkon, az Alföldön pedig belvizes területek is vannak. Ahogy arról a múlt héten írtunk: szinte az egész ország egyméteres mélységig átázott. A legkevesebb csapadék a Káld-Sümeg-Fonyód vonalban hullott, ott kis területen 10 mm alatt maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén (kivéve Baranyában) már bőven meghaladja a sokéves átlagot (pedig a júniusi átlag amúgy is magas, hiszen ez a legesősebb hónapunk) – írja a portál.

A hőmérséklet a múlt hét első napján jelentősen visszaesett a hétvégéhez képest, megszűnt a fülledt meleg. Bár a páratartalom továbbra is magas maradt, de a legmelegebb órákban már csak 20 és 25 fok között alakult a hőmérséklet.

 

Most már abba kellene hagynia

Szántóföldi növényeink közül az őszi kalászosok és a repce már az aratáshoz közeli állapotban vannak. A csapadék az aszályos tavasz segítette a szemtelítődést, ugyanakkor a magas páratartalom a növényi kórokozók elszaporodásának is kedvezett. A földeken a növényvédelmi munkákat rendkívül nehéz elvégezni. A szálastakarmányok betakarítását is sokfelé akadályozta az esős idő, és többfelé erős a gyomosodás. A kapásnövények az eső hatására rohamosan fejlődnek, ami szükséges is, hiszen kissé le vannak maradva. A kukorica sokfelé még mindig csak térdig ér. Napraforgónál is hasonlóan nagy különbségek vannak, és ritka (tőszámhiányos) az állomány mindkét növény esetében. A tavaszi vetésekre is most már a melegre lenne szükség, a csapadék egyelőre elegendő.