Kyleo: tarlóápolás kétféle gyomirtó hatóanyaggal

Nyáron, betakarítás után tudunk a leghatékonyabban védekezni az évelő gyomok ellen.

A fenyércirok, tarackbúza és nád a nyár végi, kora őszi időszakban (augusztus vége–szeptember) raktározza el az átteleléshez szükséges tartalék tápanyagot. A mezei acat és a sövényszulák a nyári virágzás időszakában mutatja a legnagyobb levélfelületet, ezért ilyenkor érdemes permetezni.

A Kyleo a magról kelő gyomok kelése és az évelő gyomnövények, továbbá fiatal cserjék és bokrok kihajtása után használható, felszívódó, totális hatású gyomirtó szer. A Nufarm gyári kombinációjának összetétele kizárja a két eltérő hatóanyag antagonizmusát, így látványosan gyors és tartós gyomirtó hatást lehet vele elérni az egynyári és évelő gyomok mindegyike ellen.

A permetlében lévő hatóanyagok a növény felszínére kerülve felszívódnak, és eljutnak a gyökerekhez is. A legtöbb egyéves gyomnövényen a hatás már 2-4 nap múlva, míg az évelőkön 7 nap után látható. A földfelszínen a növények sárgulása után teljes barnulás, kiszáradás következik be, miközben a gyökerek és rizómák károsodása is megtörténik.

A Kyleo a glifozát és a 2,4-D hatóanyagok gyári kombinációja, amely különleges adalékanyagának köszönhetően több mint a hatóanyagok egyszerű keveréke. Az innovatív készítmény hatása az évelő kétszikű gyomok ellen lényegesen gyorsabb a tisztán glifozát hatóanyagú termékekhez viszonyítva. A szerben alkalmazott adjuváns és a hatóanyagok optimális aránya kizárja a két eltérő hatóanyag antagonizmusát, így látványosan gyors és tartós gyomirtó hatást lehet vele elérni az egynyári és évelő gyomok mindegyike ellen. A két hatóanyag tankkeverékben történő alkalmazásához képest a Kyleo használata egyben kényelmes is.

 

Az innovatív formuláció kulcsa a különleges adalékanyag

A Kyleo formulációja egy növényi eredetű adalékanyagot tartalmaz. A Kyleo ebből a természetes eredetű adjuvánsból jelentős mennyiséget, 200 grammot tartalmaz literenként. A Kyleo a permetezést követő egy órán belül esőállóvá válik, ami lényegesen megnöveli a kezelés hatásbiztonságát.

A Kyleo használata különösen ajánlott az évelő kétszikű gyomnövények (mezei acat, szulákfélék, fekete üröm, csorbóka, fekete nadálytő, pitypang stb.) tömeges előfordulása esetén. A védekezést úgy kell időzíteni, hogy a magról kelő gyomnövények a virágzás állapotánál ne legyenek fejlettebbek, így nem keletkezik csíraképes mag az újabb termésből. A parlagfű a virágzat megjelenését követően ellenállóbbá válik a gyomirtó szerekkel szemben. Parlagfűvel fertőzött táblán ezért a virágzat megjelenése előtt javasolt elvégezni a gyomirtást. Az évelő gyomnövények akkor a legérzékenyebbek, amikor intenzív hajtásnövekedésben vannak. Az évelők esetében is fontos, hogy ne érleljenek magot, de ezek fejlettsége a 20-30 cm-es nagyságtól a virágzás végéig terjedhet. Így a megfelelő nagyságú lombozat elegendő hatóanyag felvételét teszi lehetővé ahhoz, hogy a rizómák, föld alatti hajtások lehető legnagyobb része elpusztuljon. A védekezésnél törekedni kell a lombozat teljes bepermetezésére.

 

A Kyleo javasolt dózisa tarlókezelésre 3,0–5,0 l/ha, melynek kijuttatásához 250–300 l/ha permetlé szükséges.

A gabona tarlóján kikelt, illetve kihajtott gyomnövényeket a készítmény gyorsan, körülbelül két hét alatt elpusztítja. Így már a védekezést követő 2. héttől megkezdhetők az őszi talajmunkák.

A Kyleóval a Nufarm egyedülálló megoldást dolgozott ki a tarlók kezelésére még különösen nehéz körülmények esetén is. A különleges és felhasználóbarát keverék versenyképes áron biztosít nagy hatékonyságot.

 

 

Gaál Orsolya
field marketing menedzser
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

évelő gyomnövény felszívódó gyomirtó szer herbicid Kyleo növényvédelem növényvédő szer Nufarm permetezés tarlóápolás tarlókezelés