fbpx

Kihirdették a lepárlási támogatást! Június 30-ig kell igényelni

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 12.

Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben jeleztük, az Európai Unió a járványhelyzet miatt jelentős eladatlan borkészlettel rendelkezik, ezért több krízistámogatást is meg fog hirdetni ebben az évben. Az első máris itt van.

A tegnapi napon a Magyar Államkincstár közzé tette a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII.16.) VM rendelet szerinti nyomtatványokat.

Forrás: Nádas Pálinkafőzde

 

Eszerint a borkészítés során keletkező melléktermékek lepárlás útján történő kivonása keretében támogatás igényelhető. Támogatásra jogosult az a lepárlóüzem, amelyik az intézkedésben való részvételi szándékát a következő borpiaci évre vonatkozóan június 30-ig bejelenti a Magyar Államkincstárnak, és a részére beszállított borászati melléktermékből ipari célú nyers alkoholt állít elő.

A támogatás mértéke szőlőtörkölyből nyert nyersalkohol esetében 1,1 euró/térfogatszázalék/hl, borból és borseprőből nyert nyersalkohol esetében 0,5 euró/térfogatszázalék/hl.

A támogatott ipari célú nyers alkohol hasznosításra történő átadásának bejelentését a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül az elektronikus kérelemkitöltő felületen az általános űrlap benyújtás funkció alkalmazásával kell teljesíteni.

A bejelentés benyújtási módjai:

  1. a) természetes személy esetén ügyfélkapus hozzáféréssel a saját nevében, vagy
  2. b) nem természetes személy esetén elsődleges képviselője útján ügyfélkapus azonosítással, vagy
  3. c) természetes személy vagy nem természetes személy esetén meghatalmazott útján ügyfélkapus azonosítással, vagy
  4. d) természetes személy és nem természetes személy esetén kamarai meghatalmazott útján ügyfélkapus beazonosítással.