fbpx

Rendkívüli támogatási dömping készül a szőlészek és borászok számára

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 05.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának (COMAGRI) döntéshozói elutasították a Bizottság válságkezelő támogatási csomagját, ami a zöldség-gyümölcs szektor problémáit enyhítette volna. Az ok: még több rugalmasságot vártak volna el a borászati ágazat finanszírozhatósága terén – tudósít az euractiv.com. 

 

Az Európai Parlament fogalmazta meg a kételyeit – bár emögött az olasz és francia érdekek húzódnak meg – azzal kapcsolatban, hogy elegendő-e csak a zöld szüret és a borkészletek lepárlásának támogatását lehetővé tenni a tagállamok részére. A javaslat szerint

  • meg kell emelni a nemzeti hozzájárulás arányát az uniós támogatásokhoz,
  • ki kell terjeszteni a támogatható intézkedések és kiadások körét,
  • valamint mentességet kell adni a termelőknek a Közös Agrárpolitika (KAP) bizonyos kötelezettségei alól a zöldség-gyümölcs ágazatban.

„Amit a Parlament kér, az nem pénz, hanem rugalmasság” – magyarázta a szocialista frakció olasz vezetője, Paolo De Castro.

Az európai gazdálkodók szövetsége, a COPA-COGECA szerint a válság hosszú távú hatással lesz a borászati ágazatra. A HoReCa szektor (szállodák, éttermek, kávézók) csaknem kéthónapos leállásával a forgalom felét vesztették el a borászatok, továbbá az export is várhatóan 14%-kal csökken idén. Mindezt nem ellensúlyozza a növekvő kiskereskedelmi és online értékesítés.  Az EU végrehajtó testülete végül sürgősségi eljárásban eleget tett a Parlament kérésének, elkészült az új támogatási csomag és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek is. Tehát a szőlészetek és borászatok idén több rendkívüli támogatási intézkedésre is számíthatnak.