FAO: a járvány okozta válság élelmiszerhiányt hozhat

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 11.

A FAO nagyra értékeli Magyarország mezőgazdasági tudásátadását, különösen a vízgazdálkodás terén. Ugyanakkor arra int, hogy a koronaválság élelmiszerhiányt is generálhat. Többek között erről esett szó a szomszédpolitikáért felelős uniós biztos, Várhelyi Olivér és a FAO főigazgatója, Csü Tung-jü között.

Várhelyi Olivérrel, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős EU-biztossal tartott megbeszélést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Csü Tung-jü. A főigazgató annak veszélyéről beszélt, hogy a koronavírussal járó egészségügyi válság élelmezés-egészségügyivé válhat – írja a profitline.hu. A helyzetet tovább súlyosbítja a turizmus szektor drámai gyengülése a koronavírus miatt, tette hozzá az EU-biztos. Várhelyi utalt a nyugat-balkán mezőgazdasági kihívásaira is, kiemelve a kis- és közepes gazdaságok támogatásának szükségességét a helyi élelmiszertermelés fenntartásához.

A főigazgató osztozott ezen aggodalmakon. Az agrárturizmus jelentős növekedési potenciált kínál az EU kulturálisan és gasztronómiailag is sokszínű keleti és déli szomszédainak – értett egyet Csü. A főigazgató megjegyezte, hogy az Európai Unió a FAO segítségével bővítette a célországok tudását, különösen a mezőgazdasági vízgazdálkodás terén. Csü rámutatott, hogy az olyan uniós tagországok, mint Lengyelország, Magyarország és Románia a mezőgazdaság átalakításában szerzett tapasztalatukkal segíthetnek más országoknak. Hazánk a válság mélypontján sem kellett, hogy élelmiszerválságtól tartson, bár egy időre a pánikvásárlások meglódították az árakat.

A FAO és az EU erős partnerségét jól példázza a vándorsáska invázió elleni tevékenységük Jemenben, a vidéki térségek rezílienciájának támogatása Libanonban, a közös munka Szíriában, ahol az EU jelentős támogatója a FAO újjáépítési tevékenységének.