fbpx

Már a járvány előtt is kevesebb új gép fogyott, az alkatrészt vették

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 08.

Traktorból és talajművelőgépből is ötödével szűkült a kereslet. Rossz jel, ha az alkatrész-forgalom ugrik meg.

Kép forrása: KITE Zrt.

 

2020 első negyedéves mezőgépforgalomra csak kevéssé hatott a járványhelyzet, hiszen a gyárleállások és a kereskedelmi akadályok csak a második negyedév elején, áprilisban okoztak komoly ellátási nehézséget. Az új gépek forgalmában mégis van egy enyhe visszaesés, miközben az alkatrész-kereskedelem nagyon pörgött a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint.

 

A legkisebb és a legnagyobb traktorokat vették

Az eddigi növekvő tendenciát egy 3 százalékos esés követte az új gépek és eszközök vásárlásában az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások körében. Összesen 36,6 milliárd forint értékben költöttek a gazdaságok a géppark megújítására A teljes értékesítésen belül a traktorok 37, a gabonakombájnok 9 százalékos arányt képviseltek.  A három legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás felét bonyolította 2020 első negyedévében.

Traktorokból 2020. január–márciusi időszakban az előző évinél 22 százalékkal kevesebb, 625 új darab frissítette a gépparkot 13,4 milliárd forint értékben a 2019. I. negyedévi 16,2 milliárddal szemben (-17%). Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 lóerős, könnyű univerzális kategória képviselte, de ezekből is csak harmadannyit vásároltak a gazdaságok, mint egy évvel ezelőtt. A visszaesést kompenzálta, hogy a legkisebb és a legnagyobb teljesítménykategóriában is több erőgép fogyott: az 50 lóerő alatti traktorokból 48 százalékkal, a 320 lóerő felettiekből pedig 3 százalékkal nőtt a kereslet, utóbbinál a gépek értéke meghaladta a 2 milliárd forintot.

A gabonakombájn-piac némiképp bővült 2020 január–márciusi időszakban, a forgalom 3 százalékkal haladta meg a bázisidőszak eladásait. Idén márciusig 38 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba az egy évvel korábbi 30-cal szemben. Az eladások összes értéke elérte a 2,3 milliárd forintot. Munkagépekből most is a különböző talajművelő gépeket vásárolták leginkább a gazdaságok, ennek ellenére az első negyedéves forgalom ötödével múlta alul az egy évvel ezelőttit. Az általános visszaesés ellenére a talajlazítókból 51, az ekékből 21, a szántóföldi kultivátorokból 32, a sorközművelő kultivátorokból 17 százalékkal több talált gazdára idén.

 

Az alkatrészeket keresték inkább

Alkatrészekre 13,5 milliárd forintot fordítottak az első negyedévben a gazdaságok, ami viszont 14 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához mérten. Az alábbi ábra jól érzékelteti a növekvő trendet.