fbpx

Repcedilemma: sokat bukunk idén, vagy kompenzálnak az árak?

Írta: MezőHír-2020/06. lapszám cikke - 2020 június 08.

A hideg, az aszály és a rovarok nagyon megkínozták tavasszal a repcét. A május első felében készült felmérés alapján a gazdálkodók 10-40 százalékos termésveszteséggel számolhatnak. Az árak azonban több okból is jónak ígérkeznek.

Ezt látjuk az országban

Győr-Moson-Sopronban, Rábapordány térségében a repce jól került ki a télből, és a táblák java május első hetében virágzásban van még. „Idén hosszan virágzik, mivel az áprilisi éjszakák hidegek voltak. Emiatt azonban a beporzók mozgása is csak április végére erősödött fel. A hosszú virágzás azonban jó kötést ígér. Nagyobb kérdés most a szemtelítődés mértéke és az olajtartalom. A következő néhány hét itt is kulcsfontosságú lesz” – mondja a megkérdezett szakember. Zala megyében, Keszthely térségében sincs május elején még nagy probléma, bár az elágazások száma valamivel kevesebb az elvárhatónál. Itt is az a kérdés, hogy a mag telítődésére megérkezik-e a csapadék. Borsod megyében arra panaszkodnak, hogy a szépen indult repce a virágzás elején nagyon hideg időjárást kapott, gyenge lett a becőképződés. Somogyban – hiába déli országrész – szintén a tavaszi fagyok hatását emeli ki a megkérdezett szaktanácsadó. „700 hektárra látok rá, mindenütt ugyanaz a helyzet: a fagyok nagyon visszavetették a növény fejlődését, és amikor szárba indult, akkor is kaptunk mínuszt. Felrepedt a repce szára, ezért ismét gombaölőzni kellett, ami szintén visszavetette. Hiába adtuk ki rá a nitrogént és a lombtrágyákat, már nem úgy nőtt, ahogy szokott. Alacsony a növény, az elágazások 20-30 centire kezdődnek a talajtól, és kevesebb van belőlük, a becőréteg vastagsága is csak 20-30 centi. Örülök, ha összejön a 2,5 tonna, pedig itt mindig megvan a 3 tonnás átlag.” Fejér megyében jobbak a földek, így kicsit jobban viseli a növény az aszályt. A combig érő repce becőfala eléri a 40-50 centis vastagságot. A megkérdezett szaktanácsadó az óriási rovarnyomást emeli ki: „Az első meleggel berobbantak a kártevők, a gazdálkodók folyamatosan kint vannak a földeken. Elképesztő mennyiségű a levéltetű és a különféle repceormányos.” A környékben 3-3,5 tonna a jellemző termésátlag, most ennél 10-15 százalékkal számít kevesebbre a szakember, azaz 2,5-3 tonna lehet a végeredmény.

Az ország keleti felében szörnyű aszálykárról számolnak be a megkérdezettek. Bács-Kiskun megyében Madaras környékén a legrosszabb a helyzet, de Kiskunhalas, Kecskemét körzete sem sokkal jobb. „Ha 7 napon belül nem jön komolyabb eső, biztosra vehető a 30-40 százalékos terméskiesés” – állítja egy sok száz hektárt bejáró szaktanácsadó. „Combközépig ér a repce, kevés az elágazódás, és tényleg csak 20 centis a becőfal. Normál évjáratban itt 3-3,5 t repcemag terem, most 1,82,5 tonnára becsülném a lehetséges mennyiséget.”

Ennyi repce lesz

A repce betakarítható területe Európában a becslések szerint a legalacsonyabb lesz a 2006/2007-es gazdasági év óta. A rossz időjárási körülmények és a neonikotinoidok betiltása negatívan befolyásolta a vetési kedvet. 2017-ben és 2018-ban a nagy szárazság, tavaly ősszel viszont a folyamatos esőzés hátráltatta a repce vetését a legnagyobb európai előállítóknál. Az Egyesült Királyságban 1989 (!) óta, Franciaországban 2003 óta nem volt ennyire kicsi a növény termőterülete, mint most. Eközben Lengyelországban, Csehországban, Bulgáriában és Magyarországon is a szárazság tette nehézzé a megfelelő magágy elkészítését és az egyenletes kelést. Azokban a táblákban, ahol meghiúsult az olajosmag vetése, jellemzően tavaszi árpával helyettesítették a növényt, így az utóbbiból nagyobb lehet a kínálat majd Európában.

A tél egész Európában nagyon enyhe volt, a tavasz sokfelé fagyokat hozott. Közép-Európában pillanatnyilag a tartós aszály okozza a legnagyobb gondot. Az EU Bizottság szerint a közösség olajosmag-termelése 29,4 millió tonna lehet idén, ami bő 5 százalékkal jobb a tavalyinál, de ugyanennyivel rosszabb is, mint az ötéves átlag. A Bizottság az amerikai elemzőknél fél millió tonnával kevesebb, legfeljebb 16,5 millió tonna repcemagra számít. A termés idei 8 százalékos növekedése valójában visszalépést jelent a korábbi évekhez képest: 14 százalékkal rosszabb, mint az ötéves átlag. Cikkünk első táblázata a napraforgó és a szója termőterületének és termésmennyiségének az alakulását is tartalmazza, mivel az olajütők számára ezek némiképp alternatívát jelentenek a feldolgozásban. Mint látjuk, számottevő növekedést csak a szója produkálhat idén, ennek termőterülete azonban csekély Európában.

Kanada a világ legnagyobb repcetermelője, az utóbbi években 8,59 millió hektáron került itt földbe a mag, de gondjai vannak a kanola értékesítésével, ezért a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) szerint a gazdák nem változtattak a termőterületen, az marad 8,5 millió hektár. A legfrissebb becslések szerint a terméskilátásaik rosszak idén. Európa csak szükségesetben vásárol innen magot, amíg ugyanis van GMO-mentes repce Ukrajnában, visszautasítja a glifozátot toleráló, génmódosított kanadai repcét, hiszen annak darája nehezebben értékesíthető az európai takarmánypiacon. Az EU Bizottság adatai szerint tavaly júliustól idén május 3-ig 5,3 millió tonna repcemagot importált Európa, 47 százalékkal többet, mint tavaly, és ennek több mint fele Ukrajnából érkezett. A kiváló keresletet idén az ukránok is nehezen tudják meglovagolni, ugyanis náluk is aszályos és hideg volt a repce tenyészidőszaka, csak májusban fordult kedvezőbbre az időjárás.

Milyen lesz az ára?

A repce korábban az egyik legpénzesebbnek növénynek számított, de a klímaváltozás és a növényvédelmi előírások folyamatos szigorodása egyre kockázatosabbá teszi az előállítását, miközben az ára nem kompenzálja ezeket a változásokat, ezért a gazdák lassacskán elfordulnak a növénytől.

A tőzsde már egy ideje visszafelé korrigál, az árak gyorsan emelkednek a terménypiacon is

A repce árát hosszabb távon a bioüzemanyagok fenntarthatósága körüli uniós vita, a pálmaolaj importszabályozása, a többi olajosnövény mennyisége és a kőolaj ára befolyásolja. Darája ugyan értékes takarmány, de a szója és a kukoricafeldolgozásának melléktermékei kedvezőbb alternatívát kínálnak a jószágok etetésére. Hosszabb távon emiatt nem várható, hogy nőni fog a repce iránti kereslet. Sőt, számításba kell venni, hogy Ukrajna ezen a téren is egyre nagyobb mennyiségek leszállítására lesz képes.

A repce termésmennyisége és felvásárlási ára (forrás: KSH)

Magyarország viszonylatában az utóbbi 5 évben alig változott a repce össztermése és ára. Az aszály miatt az idei termés 800 ezer tonna körülire zsugorodhat, ami az utóbbi öt év leggyengébb eredménye lenne. Idén a koronavírus-járvány miatt hatalmas értékvesztésen ment át a kőolaj, ami a repcére is azonnali hatással volt. A tőzsde már egy ideje visszafelé korrigál, az árak gyorsan emelkednek a terménypiacon is. Pillanatnyilag 130 ezer forintot ér a párizsi tőzsdén a repcemag tonnája, amiben vastagon benne van a gyenge forint-euró árfolyam. Viszont elgondolkodtató, hogy 2018-ban, amikor történelmi mélypontot ért el Európa repcetermése, úgy lépte át a 130 ezres hazai árszintet a mag, hogy az árfolyam nem nekünk dolgozott. Mivel az uniós kínálat ténylegesen kicsi lesz a betakarításkor, és a forint sem mutat hajlandóságot az erősödésre, számíthatunk rá, hogy ez az ár meg is tartja magát, sőt, tovább emelkedik.

 

Gönczi Krisztina