fbpx

Minden rekordot megdöntött az idei kárenyhítési igény

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 05.

A gazdálkodók eddig 166 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt és 82 ezer hektáron tavaszi fagykárt, ezért a Kárenyhítési Alapban idén 18-19 milliárd forintot különít el a kormány – idézi Nagy István agrárminisztert az üzlet.hu. Tavaly 14 milliárdot költöttünk kárenyhítésre, ami már szintén rekordmagas összegnek számított – erről itt írt a Mezőhír.

Idén az aszály és a tavaszi fagyok okoztak olyan mértékű terméskiesést, ami történelmi csúcsra emelte a kárenyhítési igényeket. A szakminiszter hangsúlyozta, a gazdák jövedelmének stabilizálását komplex támogatáspolitikai intézkedések szolgálják, amelyek közül a legfontosabbak a kárenyhítési rendszer, a támogatott növénybiztosítások, a közvetlen támogatások, valamint a kamat- és költségmentes hitelprogramok.

 

Április végén elindult Agrár Széchenyi Kártya hitelprogramhoz kapcsolódó, 100 százalékos kamat-, kezességidíj- és költségtámogatás, amelyet az MFB által meghirdetett forgóeszköz-hitelprogramok kapcsán is be fognak vezetni – erősítette meg Nagy István. A Széchenyi Kártya révén 1-3 éves futamidejű folyószámlahitelt lehet igényelni 200 millió forint hitelösszegig. Az ennél komolyabb beruházási célokhoz pedig az új NHP Hajrá nyújt segítséget, ennek 2,5 százalékos kamata adott esetben fél százalékra csökkenthető a mezőgazdasági beruházások kamattámogatására hirdetett 100 milliárdos keretből, ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk.

Az Agrárminisztérium a területalapú mezőgazdasági támogatások őszi előlegét 70 százalékosra tervezi, illetve arra kéri Brüsszelt, hogy az aszály miatt a gazdálkodók bizonyos zöldítési feltételek alól is mentesülhessenek.