fbpx

Termelőkereső felület segíti a helyi termékek elérését

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 22.

A helyi termelők és potenciális vásárlóik összekötését segíti az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, jelentette be Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A kezdeményezés célja, hogy bővüljenek a nehéz helyzetbe került magyar termelők értékesítési lehetőségei.

A koronavírus-járvány miatt a helyi termelők többsége nehéz helyzetbe került: egyre több piac zárja be kapuit, más értékesítési felület hiányában pedig nehezen találnak vevőt terményeik és termékeik számára.

Az Agrárminisztérium folyamatosan keresi a lehetőségeket e nehézségek megoldására. Az elmúlt hetekben többek között szorgalmazták a piacok megfelelő óvintézkedések mellett történő újra nyitását, de a vendéglátók és közétkeztetők figyelmét is felhívták a helyi termékek előnyeire, emlékeztett az államtitkár.

A magyar termelők segítésének egyik új eleme a termelőkereső felület elindítása. Az érdeklődő őstermelők és kistermelők a weboldalon keresztül érhetik el a regisztrációhoz szükséges űrlapot. Nevük és elérhetőségeik mellett az általuk kínált főbb terméktípusokat és valamelyik szakmai azonosítójukat kell megadniuk, továbbá, hogy vállalnak-e kiszállítást.

A vásárlók, azaz a lakosok és szolgáltatók (kereskedők, vendéglátók, étkeztetők) a későbbiekben ugyanezen az oldalon tájékozódhatnak arról, hogy kik és mit kínálnak eladásra a környékükön. A kereshető adatbázis mellett az adatok térképen is megjelennek, még könnyebbé téve a böngészést.

Az értékesítés folyamatában az agrártárca és a Nébih nem vesz részt, a felülettel kizárólag a kapcsolatfelvétel lehetőségét kívánja segíteni a lakosság, a szolgáltatók és a helyi termelők között. A helyi termék választása ugyanis mindenki számára előnyös.