fbpx

Év végén megszűnik az őstermelői igazolvány, de marad a státusz

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 31.

A NAK javaslata alapján év végére kivezetésre kerülhet az őstermelői igazolvány, ezért a 2020. május 31. után kiállított ideiglenes igazolvány 2020. december 31-ig igazolja az őstermelői tevékenységet – olvasható az Agrárkamara oldalán.

Május 31. előtt és után

A 122/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet 7/A. § alapján az ideiglenes igazolvány 2020. május 31. után történő kiállítása esetén 2020. december 31-ig igazolja, hogy a mezőgazdasági őstermelő őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult a mezőgazdasági őstermelőre vonatkozó rendelkezések szerinti adózásra.

A 2020. május 31-ig kiállított ideiglenes igazolvánnyal továbbra is hatvan napig lehet az őstermelői tevékenységet igazolni, ez idő alatt elkészül a kártya alapú őstermelői igazolvány, amelynek átvételét követően a kártya alapú igazolvány szolgál igazoló dokumentumként. Tehát a 2020. május 31-ig ügyintézett esetekben még legyártásra kerül a kártya, viszont az ezt követően kiállított ideiglenes igazolvány felmutatása vagy benyújtása a korábbiaktól eltérően már év végéig igazolja az őstermelői tevékenységet. Az ideiglenes igazolványon szereplő hét számjegy továbbra is megfelel az igazolvány számának, amit az értékesítés helyszínén vagy az őstermelői terméken továbbra is fel kell tüntetni.

Mi lesz jövőre?

Az ideiglenes igazolvány lejártával – ahogy eddig is – nem szűnik meg az őstermelői jogviszony. A NAK célja az, hogy az őstermelői igazolvány idén kivezetésre kerüljön, és a 2020. december 31. napján érvényes őstermelői státusszal rendelkezők határozatlan időre, további ügyintézés nélkül is őstermelőnek minősüljenek. Ha a gazdálkodó nem őstermelőként szeretne tovább működni, vagy a tevékenység végzésével felhagy, akkor azt továbbra is tizenöt napon belül kell bejelentenie.

A NAK által javasolt további egyszerűsítések kihirdetésére még várni kell, egy részük még idén, több módosítás 2021. január elsejétől léphet hatályba.