fbpx

Kezdhetünk aggódni: hamarosan kiderül, mit arathatunk idén

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 01.

Kedvezően hatott a napokban hullott csapadék a kukorica- és napraforgóvetésre, és némileg segíthet a közepes és hosszú fejlődési idejű búzák növekedésén. A kultúrák közül a legrosszabb állapotban a repce van – idézi a napi.hu az MTI hírét, melyből kiderül: országos átlagban 50-80 milliméter csapadék hiányzik a talajból. Az elmúlt pár napban helyenként esett, de ezek intenzív esőzések voltak, a növényeknek viszont 15-25 milliméteres csendes, áztató eső lenne kedvező. A Mezőhír legutóbb itt foglalkozott a témával.

Szél István, a NAK Csongrád megyei elnöke közölte, hogy az általa képviselt területen az elmúlt napokban nagyon eltérő mértékű csapadék hullott több lépcsőben. A kalászosokban jelentős változást nem eredményezett, az aszály miatt komoly terméskieséssel kell számolni ezekben a kultúrákban. A tavaszi vetésű növényeknél még lehet a tavalyihoz hasonló, kielégítő terméshozam, a közelmúltban lehullott csapadék még talán időben érkezett.

 

Varga Imre István, a NAK Fejér megyei elnöke szintén azt emelte ki, hogy az elmúlt napokban a megye területén szinte mindenhol mértek kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot, azonban továbbra is hiányzik a talaj felső rétegét feltöltő 30-40 milliméter egyszeri csapadék. Az őszi gabonák közül az árpa előrébb jár a fejlődésben, ezért az aszály kisebb mértékben érinti. A káposztarepce a tavaszi csapadékra nagyon érzékeny, itt jelentős kiesésre kell számítani.

Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a repcénél és a gabonáknál legalább 30-40 százalékos terméskiesés várható. Az aszály miatt akár egy-két héttel is előbb kezdődhet idén az aratás. A kukorica, napraforgó hiányosan kel, a hűvösebb idő miatt a fejlődésük elmarad a szokásostól, így ezeknél a növényeknél szintén nem várható jó termés.

A megyei elnökök közlése alapján a gombabetegségek a csapadék hatására nagyobb veszélyt jelenthetnek, mint korábban, ezért a körzetekben fokozott növényvédelmi intézkedések szükségesek.


Így látja a Mezőhír

A Mezőhír május közepén végzett körkérdése azt mutatta, hogy repcéből 10-40 százalékos terméskiesésre számítanak a gazdálkodók, Békés megyében a legrosszabb a helyzet. Országos szinten 20 százalékos veszteségre számítunk, ami az elmúlt 5 év leggyengébb eredménye lenne. Búzából a Mezőhír tapasztalati alapján hasonlóan rosszabbak a kilátások: a gazdák többsége 10-30 százalékos kárról számolt be. Becslésünk szerint nem kizárt a 4,3 millió tonnás eredmény. Megjegyezzük: utoljára 8 évvel ezelőtt érte az országot hasonló aszály, akkor mindössze 4 millió tonna kenyérgabona került a raktárakba.