fbpx

A kukoricamoly kiiktatásával jövedelmezőbb lehet a kukoricatermesztés

Írta: - 2020 május 12.

A kukoricamoly károsítása a kukorica termésmennyiségét és a minőségét is veszélyezteti. A célzott védekezéssel ezeket a veszteségeket csökkentheti a termelő, ezzel párhuzamosan a jövedelmezőséget is javíthatja. A hatékony védekezés jelentős árbevétel-növelő technológiai elem lehet.

A megfelelő időzítés

Az FMC idén is országos rovarcsapda-hálózatot működtet a kukoricamoly megfigyelésére, a fogási eredmények az Evalio® AgroSystems weboldalán megtekinthetőek. Az alkalmazásban található rajzásdiagramok segítik a termelőt az optimális védekezési idő kiválasztásában.

A kártevő első nemzedéke elleni védekezést a rajzáscsúcs kialakulása után 6-8 nappal kell elvégezni, a lárvák kelésének idején. A tartamhatással és felszívódó tulajdonsággal rendelkező Coragen® rovarölő szerhasználatával a hatékony védekezési időintervallum akár 3-4 héttel is megnyújtható. Egyes termőhelyeken a 2. nemzedék óriási egyedszáma miatt ismételt védekezésre is szükség lehet.

A fertőzés mértékének meghatározása

A kukorica bejárásával és a károsított tövek megszámolásával állapíthatjuk meg a védekezés szükségességét. Ha a károsított tövek száma eléri a 20%-ot, a védekezéssel megmentett termés értékefedezi a növényvédő szer beszerzésének és kijuttatásának a költségét. Nagyobb fertőzés esetén jelentős megtérülésről, azaz jövedelmezőbb kukoricatermesztésről beszélhetünk.

A rovarölő szer kiválasztása

A Coragen® rovarölő szer hatékony megoldás akukoricamoly ellen. Tartamhatásából eredően a kijuttatást követő 12-14 napon keresztül a lárvák mindegyike találkozik a szerrel, majd elpusztul. Kontakt- és gyomorméregként a növényi részekbe felszívódva és a növény felületén is megkötődve garantálja a rovarölő hatást. A lárvák teljes pusztulása a kezelés után 2-4 nappal bekövetkezik. Időjárástól függetlenül használható, a permetlé beszáradása után szinte azonnal folytatható kézi munka a kukoricában. Kíméletes a hasznos élő szervezetekre, méhekre is.

A megmentett termés

Az üzemi kezelések többlettermései önmagukért beszélnek: 4 év 21 helyszínén végzett mérések eredményeképpen a fertőzési szint függvényében a megmentett termés 400–1 200 kg között realizálható.

A minőség védelme

A kukoricamoly-lárvák rágásának nyomán a kukoricacsövek sebzéseinek környezetében kórokozók, majd azok toxinjai jelennek meg. A toxinok egészségkárosító hatásukon túl nehezítik a kukorica értékesítését, csökkentik a felvásárlási árat. A probléma megelőzésének leghatékonyabb módja a rovarok elleni védelem.

Egy 2019-es vizsgálat során három kezeletlen mintát hasonlítottak össze a kukoricamoly első nemzedéke ellen Coragen® rovarölő szerrel kezeltmintákkal. A száraz időjárás ellenére a rovarrágott csövek toxintartalma jelentős volt, míg a Coragen® rovarölővel védett, rágásmentes csövek esetén toxintartalmat nem mutattak ki.

A gyakorlati tapasztalatokat összegezve elmondható, hogy a kukoricamoly-károsítások megakadályozásával jó termést és egészséges kukoricát lehet betakarítani a Coragen® -kezelés eredményeként.


Coragen®-kezelés után elpusztult kukoricamoly, Mezőhegyes, 2019

Kezeletlen és Coragen® rovarölővel kezelt kukoricacsövek toxintartalma (<LOD=kimutatási határérték alatt). Forrás: Food Spektrum Nonprofit Kft., 2019

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatai márkaneve.