fbpx

A sikeres sárgarépatermesztés titka

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 06.

Sokan nem ismerik ezt az ötletet, pedig a segítségével könnyedén termeszthetünk sárgarépát, ráadásul kevés energia-befektetéssel. Mindenképpen érdemes már idén kipróbálni.

A sárgarépa igen egészséges, együnk sokat

A termesztett sárgarépa körülbelül 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A rost főleg cellulóz, kisebb részben hemicellulóz és lignin. Elhanyagolható mennyiségben tartalmaz keményítőt. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Más savakat nyomokban tartalmaz, ilyenek a borostyánkősav, α-ketoglutársav, tejsav és glikolsav (gyümölcssav); a fő fenolos sav a kávésav. Narancssárga színének okozója a β-karotin, kisebb mennyiségben α- és γ-karotinok. Az α- és β-karotin részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben.

100 g sárgarépa átlagosan 6-54 mg közötti mennyiségben tartalmaz karotint. A baromfitartók emiatt sárgarépa kivonatot adnak az állatoknak, hogy javítsák húsuknak és a tojássárgájuknak a színét, olvasható az AGRÁRoldal.hu-n. A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban. A népi gyógyászatban nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják, de alkalmazzák szélhajtásra, emésztési problémák kezelésére, bélférgek ellen, székrekedés esetén és mandulagyulladáskor. Az A vitaminhiány tünetei egyebek mellett a farkasvakság, hajhullás, bőrszárazság.

Így termessz sárgarépát!

A sárgarépamagokat helyezzük egy sűrű szövésű lenvászonzsákba. Ügyeljünk arra, hogy a zsákot ne tömjük túl, legyen elég szabad hely. Ezután ássunk egy 25-30 centiméteres gödröt, a zsákot helyezzük bele, és fedjük földdel. Várjunk nagyjából 10-12 napot, ássuk ki, ha minden jó, akkor látni fogjuk, hogy a magok kicsíráztak.

A 10-12 nap alatt öntözzük minden nap, hogy elérjük a megfelelő nedvességet. Ezután a magokat öntsük egy edénybe, és szórjuk meg kukoricakeményítővel, így nem tapadnak kezünkhöz. Nincs más dolgunk, mint egyesével elültetni a magokat, borítsuk földdel, és három nap múlva már látni fogjuk az első kibújó hajtásokat.

A módszer előnyei, hogy már nyár elején szüretelhetjük a sárgarépát. Rengeteg energiát és időt spórolhatunk, hiszen nem kell ritkítani a répatáblánkat. Ráadásul a répa sokkal gyorsabban nő, mint a gyom, ezért gyomlálnunk sem kell sokat.