fbpx

BASF-rendezvény az ország három helyszínén

Írta: Szerkesztőség - 2010 július 10.

Három helyszínen várták a BASF szakemberei hagyományos szántóföldi bemutatójukra a termelőket, agrárszakembereket. Szerkesztőségünk az elmúlt időszak időjárási eseményeit figyelembe véve talán a legszerencsésebb helyszínen, Szarvason tekintette meg a rendezvényt.

 

A bemutató jó lehetőséget teremtett arra, hogy a BASF bemutassa innovatív termékeit és technológiáit, valamint a cég szakemberei és a termelők véleményt és tapasztalatot cseréljenek ezekkel kapcsolatban. A legfontosabb kérdéseknek a kukorica-gyomirtásban használatos megoldások, az őszi búza állományvédelmével kapcsolatban az időzítések jelentősége, valamint a napraforgó-termesztés biztonsága bizonyult.

Az eseményen először a BASF agrodivíziójának vezetője, Rácz Róbert köszöntötte a résztvevőket, majd Kőrös Gyula marketingvezető tartott rövid előadást. Ebben egyrészt bemutatta a cég új, EcoPack nevű csomagolását. A könnyű, tartós, formatervezett palacktest jobb helykihasználást, könnyű összenyomhatóságot eredményez. A fakon stabil, csúszásmentes fogást és precíz adagolást tesz lehetővé. Nagyobb biztonságot jelent a védőfóliát alkalmazó különleges kupak és a fröcs-kölés- és loccsanásmentes kiöntési lehetőség. A BASF azért tartja fontosnak az új csomagolóanyag piacra juttatását, mert előállításához lényegesen kevesebb műanyagra van szükség, és a gyártás során így a kibocsátott károsanyag-emisszió jelentősen csökken. Emellett ezek az újrahasznosítható fakonok biztonságosak, könnyen összetömöríthetők és eltávolíthatók. A BASF 2014-re tervezi e csomagolás teljes bevezetését, és ezáltal 2000 tonnával csökkenti az üvegházhatásban közrejátszó CO2-kibocsátást, ami több mint 80000 esőerdei fa megóvásával egyenértékű.

Kőrös Gyula egy új készítményre is felhívta a figyelmet, amelyet a repcetermesztőknek ajánlanak. A Caramba® Turbo névre hallgató készítmény több mint egy regulátor; a repce számára jó télállóságot, energiagazdálkodást biztosít, s hosszan tartó, erősebb növekedésszabályozás érhető el használatával. Megbízható gombaölő hatása mellett zömök, masszív növényfelépítést garantál. Alkalmazásával kiegyenlített érés, egységes becőtömeg, kompakt, egyöntetű állomány biztosítható.

A napraforgó-termesztés biztonsága

Pálfay Gábor, a BASF fejlesztési vezetője a bemutató parcellák megtekintése során gyomirtással kapcsolatban a Clearfeld® szerepét emelte ki, valamint kitért a Wing®-P gyomirtó szer sokoldalúságára, amelyet mind normál, mind Clearfeld-napraforgóban lehet alkalmazni. A Wing®-P-t preemergensen, közvetlenül a vetés után kell a talajra permetezni, ezáltal a talajon keresztül hatva az egyszikűek teljes körét, a kétszikűeknek pedig a zömét elpusztítja. Ez utóbbiak közül a túlélőket Pulsar® 40 használatával lehet kiirtani. A legszerencsésebb időpont a gyomok 2-4 leveles állapota a Pulsar® használatára, mert a Clearfeld-hibridek a készítményt gyakorlatilag bármely fejlődési stádiumban képesek elviselni, a gyomok pedig ebben az állapotban sebezhetők a leginkább.

Gombaölőszeres védekezésnél a Pictor®-t ajánlották az érdeklődők figyelmébe. A Pictor® gombaölő hatása mellett élettani hatást is biztosít a napraforgónak, zöldebben tartja azt, és ezáltal termésnövekedés érhető el. A kísérletek tanúsága alapján a legnagyobb termést a Pictor® kétszeri alkalmazásával lehetett elérni. A korai, első védekezést akkor kell elvégezni, amikor normál traktorral még utoljára be lehet menni a területre. A virágzáskori védekezésre a hidas traktor használatát javasolják, leginkább a jobb fedettség elérése érdekében. A Pictor® hatásspektruma valamennyi fontos gombabetegségre (fehér- és szürkepenészes rothadás, diaportés és fómás szárfoltosság, lisztharmat, rozsda, szeptóriás levélfoltosság, alternáliás betegség) kiterjed, s a rothadások és szárfoltosságok ellen kiemelkedő a hatékonysága. A talajból jövő szklero-tíniafertőzést is csökkenti, és a szártő megbetegedését mérsékeli.

Kukorica-gyomirtási megoldások

A kukorica kísérleti táblák megtekintése során elsősorban az Ordax® használatának hatásait ismerhettük meg. Az Ordax®-ot teljes körű levélen keresztüli hatékonyság, kiváló szelektivitás és hosszú hatástartam jellemzi. Erős gyomfertőzöttség esetén fontos, hogy a kukoricát minél hamarabb szabadítsuk meg a gyomkonkurenciától. Ez a szer nemcsak levélen, hanem talajon keresztül is hat, a magról kelő egyszikűek ellen kiemelkedő a hatása. Kijuttatását a BASF egy menetben, korai posztemergens módon javasolja.

Az elmúlt évben debütált a Stellar®, amely kukoricában magról kelő egy- és kétszikű, valamint évelő kétszikű gyomnövények ellen hatásos. Az előadó a kísérlet megtekintése során megemlítette, hogy szárazság esetén a

Stellar® mellé adagolt nitrogén erősíti a készítmény hatását. A Stellar® széles hatásspektrumának köszönhetően a magyarországi kukoricaterületen előforduló legjelentősebb gyomnövények ellen eredményes.

Őszibúza-állományvédelem

Ádámszki Tamás a búzagyomirtással kapcsolatos tapasztalataikat osztotta meg a résztvevőkkel, és a szulfonil-karbamid típusú Biathlon® Star készítmény hatását ismertette a kísérleti parcellák megtekintése során. A Biathlon® Star Dash® HC-vel közös csomagban a bokrosodás kezdetétől a zászlós levél kiterüléséig alkalmazható, és az alkalmazás időpontjától függetlenül tökéletesen szelektív a gabonára, így a kezelésből adódóan nem kell terméskieséssel számolni. A kétszikű gyomok szinte teljes köre ellen hatékony. Nagy előnye még, hogy a készítmény bármilyen más anyaggal: műtrágyával, gombaölő szerrel, hatásfokozóval keverhető.

Füzi István a kalászosokat érintő gombabetegségek elleni védekezésre építette előadása mondanivalóját. Az 5-6 hetes hatástartalommal rendelkező Opera® New szisztemikus készítmény külső és belső élősködők, gombák ellen (rozsdák, foltbetegségek, lisztharmatfélék, fuzáriózis, stb.) hatékony. Kijuttatását termesztéstechnológiától függően kalászhányás és virágzás között ajánlják. A készítmény kiemelkedő termésnövelő hatással rendelkezik; használata esetén szignifikánsan javulnak a minőségi paraméterek, emellett jobb szárazság- és stressztűrést eredményez.

FM