fbpx

MezőHír – 2016-09 – szeptember

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 11.

 

 

Kedves Olvasó!

Az őszi szezon kezdetén jó hírek és fontos feladatok is egyaránt sorakoznak a termelők előtt. Ezek között szemezgetve kezdjük a reménytelibb jövőbeli eseményekkel:

Az előző évhez hasonlóan előreláthatólag idén ősszel is október közepén indulhat el az agrártámogatások előlegfizetése. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár egy sajtótájékoztatón azt is kifejtette, hogy az új uniós agrártámogatási rendszerben várhatók változások. A közösségi és nemzeti forrásokból együttesen mintegy 63 milliárd forint támogatásban részesül idén például a tejágazat, és ez akár literenként 30 forinttal is kiegészítheti a termelők bevételeit.

Szeptemberben várhatóan több jogcímen is jelentős összegű támogatási források válnak hozzáférhetővé. Így 40 milliárd forintos agrár-környezetgazdálkodási (AKG), 18 milliárdos kertészeti gépvásárlási, 12 milliárdos fiatal gazda támogatási, valamint 4,7 milliárdos időjárási kockázatcsökkentő keret nyílik meg a termelők számára.

A jó hírek után a „kötelező” feladatok közül feltétlenül említést érdemel, hogy január elsejétől a gazdáknak az első kategóriás növényvédő szerek használatához szerződést kell kötniük, ráadásul a permetszerek kijuttatásának feltételeit is szigorították. November végéig pedig minden gazdának be kell jelentkeznie a permetezőgépe háromévenként kötelező felülvizsgálatára. Ezzel kapcsolatban november 23-ig a gazdáknak egy fontos feladatuk van: amikor a permetezőgép felülvizsgáló állomásrendszer feláll, ott azonnal regisztrálniuk kell.

E két változtatásra a törvényalkotó magyarázata szerint azért van szükség, hogy a növényvédő szer felhasználása valóban indokolt legyen. Ezért szükséges, hogy a növényorvos és a gazda között legyen szerződéses viszony, amely legalább egy tenyészidőszakot felölelő tevékenységre szól. Azoknak a gazdáknak, akik vényköteles, első kategóriás növényvédő szert használnak, május végéig kell szerződést kötniük a növényorvosokkal. A hatóság addig nem ellenőriz, de az is elképzelhető, hogy további haladékot kapnak az érintettek. A rendszert üzemeltető hálózat az ígéret szerint nem lesz profitorientált, így a gazdáknak csak a rendszer fenntartásához szükséges díjakat kell kifizetniük.

Bízom benne, hogy – az aktuális újdonságokat érintve – a támogatásokkal kapcsolatos biztató hírek „felülírják” a szigorításokkal kapcsolatos esetleges ellenérzéseket. Ennek reményében ajánlom figyelmükbe lapunk szeptemberi számát.

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő