Ez a hibrid a termelők és fogyasztók elvárásainak is megfelel

A klímaváltozással a fűszerpaprikában újabb kártevők, vírusvektorok és kórokozók jelentek meg, ezért a termelők további növényvédő szeres kezeléseket alkalmaztak, miközben a fogyasztók egyre inkább a növényvédő szer-maradvány mentes élelmiszereket igénylik. A nemesítők válaszoltak a problémára: az új hibridjelölt állami elismerésre történő bejelentése és regisztrációja 2020 végén várható.

A hazai fűszerpaprikatermelés több mint 250 éves múltra nyúlik vissza. Magyarországon a termelők a talaj- és klímaadottságokhoz alkalmazkodott Capsicum annuum (L.) var. Longum tájfajtákat, valamint és hazai nemesítésű fajtákat és hibrideket termesztik.

A klasszikus szelekciós nemesítési módszer – amely elsősorban a nagy terméshozam, a betakarításkori magas színezőanyag és 18 százalékos szárazanyagtartalom elérésére fókuszált – betegségekre fogékony fajtákat eredményezett.

A klímaváltozással újabb kártevők, vírusvektorok és kórokozók jelentek meg, amelyekkel szemben további növényvédő szeres kezeléseket alkalmaztak a termelők. Ezzel szemben a fogyasztók elvárása a növényvédő szer maradványtól mentes élelmiszer. A megoldás a kibővített rezisztenciacsomaggal rendelkező nagy terméshozamú hibrid fűszerpaprika előállítása, amit a termesztéstechnológia fejlesztése egészít ki.

A szülői vonalak előállítását a génmegőrzési anyagban rendelkezésre álló szegedi és kalocsai tájkörzet tájfajtáiból, nemesítési vonalaiból, valamint a termesztésből kiszorult fajtáiból kiválasztott 150 tételből indították, ismertette eredményüket a XXVI. Növénynemesítési Tudományos Napokon a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály munkatársai, Pék Miklós, Somogyi Norbert és Bráj Róbert.

A jelenleg köztermesztésben lévő fajták kifejezetten fogékonyak az uborka és dohány mozaik vírusra és a baktériumos levélfoltosságra. A termesztésben lévő fajták közül egyedül a Szegedi-178 mutatott ellenállóságot a dohány mozaik vírus hazai izolátumaival szemben. A rezisztencia gének az eredeti Közép-Amerika géncentrumból származó Capsicum vadfajokból nyerhetők ki.

A kutatók a nemesítésben az egyszerű keresztezést, a beltenyésztést és a doubled-haploid technológiát is alkalmazták annak érdekében, hogy a folyamat végén homogén szülői vonalak álljanak rendelkezésre. A szülői vonalak rezisztenciatesztelését a hazai fűszerpaprika termesztési körzetekben izolált uborka és dohány mozaik vírus, valamint a levélfoltosságot okozó baktérium rasszok izolátumának direktfertőzésével végezték. Az értékelés során a szakemberek nem találtak megfelelő rezisztenciaforrást az uborka mozaik vírussal szemben.

A dohány mozaik vírussal vagy baktériumos levélfoltossággal szemben rezisztenciát mutató 20 szülői vonalat 6 generáción keresztül homogenizálták. A stabil szülői vonalakat kombinálódó képességre tesztelték annak érdekében, hogy megállapítsák, melyek a legjobb anya- és apavonalak.

A potenciális szülői vonalak felhasználásával 48 próbahibrid vetőmagját állították elő, amelyeket szabadföldi kisparcellás kísérletben teszteltek. Valamennyi hibridjelölt ellenállóságot mutatott a szabadföldi környezetben fertőző baktériumos levélfoltossággal és a dohány mozaik vírussal szemben. Egyes hibridjelöltek termésmérete és a terméshozama azonban elmaradt a termelők által elvárt paraméterektől.

Végül egy hibridjelöltet választottak ki, ami teljesítette a célul kitűzött betegségellenállóságot, valamint a termelők és feldolgozók által elvárt mennyiségi és minőségi paramétereket (terméshozam, szárazanyag- és színezőanyagtartalom, csípősség mértéke) is. Az elért eredmények alapján a hibridjelölt állami elismerésre történő bejelentése és regisztrációja 2020 végén várható. A rezisztens hibrid előnye a hagyományos fűszerpaprika fajtákhoz képest az intenzív szabadföldi termesztéstechnológia, illetve fűtetlen fólia alatti hajtatás.

A nemesítési projekt gyakorlatban hasznosuló eredménye, hogy az új fűszerpaprika hibrid alacsonyabb növényvédő szer költség mellett nagyobb terméshozamot eredményez, így jövedelmezőbb termesztést, valamint biztonságosabb élelmiszeripari nyersanyagelőállítást tesz lehetővé.

fűszerpaprika nemesítés paprikanemesítés paprikatermesztés