Syngenta kalászosokkal az élvonalban!

A Syngenta a kiváló növényvédelmi termékein és a hazánkban méltán piacvezető napraforgóhibridjein kívül az elmúlt néhány év során a kalászosvetőmag-kínálatával is öregbítette hírnevét hazánkban.


Syngenta Hyvido hibridárpa – Jallon

Magyarországon 2015-ben debütált a vállalat kalászos kínálata, őszibúza- és hibridárpa-portfólióval van jelen a magyar piacon. A közeljövőben a termelők folyamatosan megismerkedhetnek a hazai piaci és éghajlati igényeknek még inkább megfelelő új búzafajtáinkkal, amelyek a hatalmas terméspotenciál mellett is teljesítik az élelmiszeripar által támasztott követelményeket.

A kiemelkedő sikér- és fehérjeparamétereket egyre kevésbé honorálta a felvásárlópiac, ehelyett a közepes, európai átlagnak megfelelő, de azt stabilan teljesítő őszi búzát lehetett könnyen, akár tárolás nélkül is értékesíteni. Ez a piaci elmozdulás a búzanemesítést is meghatározta, s a Syngenta magyarországi búzafajta-választékának gerincét adó fajták is ebbe a trendbe illenek be. Így törekedtünk arra, hogy stabil minőséget teremjenek az évjárati hatásoknak kevésbé kitetten, de kimagasló terméspotenciál mellett. Ennek az egyik vezérfajtája az SY Moisson névre hallgat, amely méltán kapta a hibridbúzák kihívója címet. Stabilan teljesíti az alap minőségi csoport értékeit, akár 10 t/ha termésszinten is. Falado őszibúzánk igazi rekordernek bizonyult az elmúlt években. Az országos fajtasorok első helyezésén kívül már nagyüzemi méretben is megtapasztalhatták a gazdálkodók, hogy rekordtermés mellett sem kell lemondani a jó malmi paraméterekről, ha ezt a modern búzafajtát választják. Az intenzív búzatermelés másik ága a kifejezetten magas beltartalmi paraméter-igényeket támasztó hazai és külföldi exportkereslet kielégítése. Ebbe a szegmensbe illeszkedik a Bologna nevű javítóbúza, amely a többi Syngenta-genetikát képviselő fajtához hasonlóan kiválóan terem extra minőségi paraméterek mellett, ami eddig szinte ismeretlen volt a hazai szereplők számára.

SZERZŐ: ASBÓTH ANDRÁS • FEJLESZTŐMÉRNÖK SYNGENTA KFT.

hibridárpa kalászos nemesítés syngenta termés