Syngenta kalászosokkal az élvonalban!

A Syngenta vállalat elmúlt években vezetővé lépett elő a globális kalászosgabona-piacon

A Syngenta a kiváló növényvédelmi termékein és a hazánkban méltán piacvezető napraforgóhibridjein kívül az elmúlt néhány év során a kalászosvetőmag-kínálatával is öregbítette hírnevét hazánkban.

 

Syngenta Hyvido hibridárpa – Jallon

 

A Syngenta vállalat elmúlt években vezetővé lépett elő a globális kalászosgabona-piacon. Köszönhető ez a jelentős számú, 25 kutató-fejlesztő központnak és a közel 300 elismert genotípusnak, amelyek egyben a biztosítékai, hogy a világ bármely területén a termesztési, ökológiai feltételeknek és a piaci igényeknek leginkább megfelelő kalászos vetőmag legyen elérhető a gazdálkodók számára. A jó minőségű búza termesztésének alapfeltétele a megfelelő genetikai adottságokkal rendelkező fajta. Az őszibúzafajon belül az egyes minőségi paraméterek igen széles skálája figyelhető meg. A Syngenta búzanemesítési program sokrétű és több földrészen átívelő, több ezer törzset magában foglaló program, amelyen keresztül ki lehet elégíteni a legkülönlegesebb minőségi és mennyiségi igényeket is. A portfólió tudását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2015-ben Syngenta fajtával és azon Syngenta növényvédelmi technológiával döntötték meg az őszibúzatermés világrekordját (16,5 tonna/ha). A durumbúzafajtáink olyannyira sikeresek a világban, hogy Európa egyik olasz vezető tésztagyártó vállalata is nagy mennyiségben őröl lisztet belőlük. Syngenta sörárpából készült malátát használ a leghíresebb ír sörgyártó vállalat is. Ha a nemesítésről és innovációról van szó, nem mehetünk el a Syngenta hibridárpa-programja mellett, amelyet a Syngenta nemesítőinek sikerült hibridizálni, ráadásul „zöld” úton – a világon elsőként. Jövőbe mutató megoldást jelent a HYVIDO, amely több éve bizonyít Európában, míg Magyarországon már 3 éve tapasztalhatják a gazdálkodók e hibridizált kalászos (takarmány)növény kimagasló terméspotenciálját, rendkívüli teljesítményét üzemi körülményeik között.

Magyarországon 2015-ben debütált a vállalat kalászos kínálata, őszibúza- és hibridárpa-portfólióval van jelen a magyar piacon. A közeljövőben a termelők folyamatosan megismerkedhetnek a hazai piaci és éghajlati igényeknek még inkább megfelelő új búzafajtáinkkal, amelyek a hatalmas terméspotenciál mellett is teljesítik az élelmiszeripar által támasztott követelményeket.

A Syngenta Magyarországon is a hazai termelői és feldolgozóipari igényeket, valamint az exportlehetőségeket figyelembevéve állította össze a kalászosfajta-kínálatát. Nem hagyhatta figyelmen kívül az elmúlt években/évtizedben a búza minőségével kapcsolatos fókuszpontok átalakulását és az értékmérő tulajdonságokat érintő változásokat.

A kiemelkedő sikér- és fehérjeparamétereket egyre kevésbé honorálta a felvásárlópiac, ehelyett a közepes, európai átlagnak megfelelő, de azt stabilan teljesítő őszi búzát lehetett könnyen, akár tárolás nélkül is értékesíteni. Ez a piaci elmozdulás a búzanemesítést is meghatározta, s a Syngenta magyarországi búzafajta-választékának gerincét adó fajták is ebbe a trendbe illenek be. Így törekedtünk arra, hogy stabil minőséget teremjenek az évjárati hatásoknak kevésbé kitetten, de kimagasló terméspotenciál mellett. Ennek az egyik vezérfajtája az SY Moisson névre hallgat, amely méltán kapta a hibridbúzák kihívója címet. Stabilan teljesíti az alap minőségi csoport értékeit, akár 10 t/ha termésszinten is. Falado őszibúzánk igazi rekordernek bizonyult az elmúlt években. Az országos fajtasorok első helyezésén kívül már nagyüzemi méretben is megtapasztalhatták a gazdálkodók, hogy rekordtermés mellett sem kell lemondani a jó malmi paraméterekről, ha ezt a modern búzafajtát választják. Az intenzív búzatermelés másik ága a kifejezetten magas beltartalmi paraméter-igényeket támasztó hazai és külföldi exportkereslet kielégítése. Ebbe a szegmensbe illeszkedik a Bologna nevű javítóbúza, amely a többi Syngenta-genetikát képviselő fajtához hasonlóan kiválóan terem extra minőségi paraméterek mellett, ami eddig szinte ismeretlen volt a hazai szereplők számára.

SZERZŐ: ASBÓTH ANDRÁS • FEJLESZTŐMÉRNÖK SYNGENTA KFT.

hibridárpa kalászos nemesítés syngenta termés