fbpx

Ahol már közel 20 évvel ezelőtt is felismerték a cirokban rejlő lehetőséget

Írta: MezőHír-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 14.

22 növényfaj több mint 30 regisztrált fajtájának, hibridjének vetőmagjai indulnak útnak idén Karcagról, az Alfaseed Kft. nemesítőház jóvoltából. Az elsősorban ciroknemesítéséről ismert alföldi családi vállalkozás fontos mérföldkőhöz érkezett az idén, és ebből az alkalomból meghívta szakmai partnereit, valamint a sajtó képviselőit egy ünnepélyes telepbejárásra.

Egy jó megérzéssel indult…

Dr. Fazekas Miklós 2005-ben alapította az akkor 200 hektáros családi gazdaságát, de már abban az időben is a nemesítés gondolatával. Ha tudjuk, hogy mennyi kísérlet és munka van a növénynemesítés sikerei mögött, akkor nem kis eredménynek számít, hogy az alapítás után 8 évvel, 2013-ban már megjelent az első cirokhibrid, méghozzá olyan sikerrel, hogy újabb 5 évvel később már 60 ezer zsák (zsákonként 300 ezer maggal számolva) cirokvetőmag került Karcagról a piacra. Ezután a teljes hazai felvevőkapacitásnak megfelelő mennyiséget 3 év alatt megháromszorozták, természetesen már nemzetközi piacokat is elérve, mára pedig évente a7 ezer tonnát is meghaladja a vetőmagfeldolgozásuk és -értékesítésük.

Fazekas Miklós ügyvezető, dr. Fazekas Miklós tulajdonos és Gazsó Péter vetőmag-szaporítási szaktanácsadó a telepbejáráson
Fazekas Miklós ügyvezető, dr. Fazekas Miklós tulajdonos és Gazsó Péter vetőmag-szaporítási szaktanácsadó a telepbejáráson

A mai innovációkról

Az ipari kutatási tevékenysége eredményeképpen a nemesítő célirányosan képes kiválogatni az anyagait, keresztezési partnereit, a kívánt tulajdonságokat rögzíteni tudja a vonalakban, mivel a tulajdonságok öröklődésének ismerete az, ami hatékonnyá teszi a nemesítést. A nemesítési munka következő lépcsőfokaként a cég pályázatot nyújtott be a „Genomikai alapú szelekció és hibrid-előállítás cirokban” megnevezésű pályázati felhívásra, melynek keretében 68,24% támogatási intenzitás mellett 274,53 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lett jogosult az Európai Unió társfinanszírozásával. Az itt folyó kísérletekhez egy növénynemesítő kamra (speed breeding chamber) által válik elérhetővé az egyegy vonal homogenizálását jelentősen meggyorsító RGA (Rapid Generation Advancemenet). Az Alfaseed az elmúlt években folyamatosan növelte feldolgozókapacitását is, mert a nemesítési eredmények megugrásával az előállított vetőmagok mennyisége is nőtt. Ezért pályázatot nyújtottak be a „Gyártó- és feldolgozókapacitás kiépítése az Alfaseed Kft.-nél” címmel egy pályázati felhívásra, így 70% intenzitás mellett 202,38 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatásban részesültek az Európai Unió társfinanszírozásával. A projekt keretében egy 1200 m2 alapterületű tároló- és alapanyag-fogadásra alkalmas csarnok épült, amely közvetlen kapcsolatban van a feldolgozó- és raktárépülettel.

A végtermékraktár pedig RFID T-home raktározási rendszerrel lett ellátva, ahol a targoncáknak okostérkép jelzi, hogy a keresett csomag hol helyezkedik el a raktárrendszerben. A jelenlegi beruházás része továbbá egy csávázógépsor és egy Wintersteiger Seed Count S-JR magszámláló, amely pedig a precíziósan gazdálkodó termelőknek lesz létfontosságú szempont.

Hova tovább?

A karcagi gyökerekkel rendelkező cirok (és a többi 21 növényfajta) vetőmagját 4000–4500 hektáron termeltetik, majd 3 kontinens 50 országában vetik el. A világpiacon már több mint 30 regisztrált fajtával/hibriddel van jelen a karcagi nemesítőház, abba viszont kevesen gondolnak bele, hogy ehhez évente 2–3000 próbahibrid adja az alapot. Az ünnepélyes telepbejáráson az alapító dr. Fazekas Miklós is megjelent, aki mára átadta a stafétabotot gyermekeinek. A családi és mindenképp innovatív szemléletű vezetés továbbra is a nemesítésben látja a piaci versenyelőny megtartására az esélyt, és a már megszokott cirok, szudáni fű és társai mellett két éven belül saját nemesítésű napraforgóhibridjeivel is piacra kíván lépni.

SZERZŐ: SÁNDOR ILDIKÓ