fbpx

Fejni kell, de a káosz miatt kiöntik a tejet az USA-ban

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 06.

Noha az alapvető élelmiszerekre óriási a kereslet a járványkaranténtól megijedt amerikai fogyasztók körében is, a tejellátási láncban súlyos zavarok vannak, amik akadályozza a farmereket a termékeik piacra jutásában – írja a Reuters, hozzátéve: termelők tömegesen öntik a ki a tejet.

Itt bőség, ott korlátozás

A keresleti káosz oka természetesen a karantén: az iskolák, éttermek berázása után érthetően kevesebb tej és tejtermék fogy, mint korábban. Ugyanakkor a fejés természetesen nem szünetelhet, csakhogy a tömegtermelésre és nagy kiszállítási egységekre szakosodott üzemek jó része logisztikailag nem tud gyorsan átállni arra, hogy kisebb egységcsomagokat szállítson. A káoszt az is jellemzi, hogy a felvásárlási hullám miatti túlkereslet kiegyensúlyozására nemrég sok üzletben korlátozták a tejvásárlást: egy vevő csak két gallon (körülbelül 7,5 liter) tejet vehet egyszerre. A másik oldalon viszont irtózatos mennyiségben kell kidobni tejterméket, vagy kiönteni a nyers tejet… A károkat egyelőre megtéríti a szövetségi kormány, de kérdés, meddig húzódik a válság. Közben Wisconcinban a termelők azt kérik, hogy szüntessék meg a tejvásárlási korlátozást.

Konyhából a kukába

A másik ok az, hogy az USA-ában köztudottan hatalmas piac az éttermi étkeztetés: az ételre szánt pénz éttermekben költötték el a vásárlók. Mióta ezek zöme bezárt, a vevők a kiskereskedelemben vásárolnak – és itt újabb logisztikai szűk keresztmetszet alakult ki: a boltban értékesíthető sajtok és vajak előállításához többmillió dolláros beruházások kellenének. Egyes üzemvezetők szerint a bezárt konyhákról visszaküldött termékeket is ki kell dobniuk, és még csak karitatív célokra sem adhatták tovább, mert ellenőrizhetetlen, hogy addig hogyan kezelték például a sajtkészítményeket. Wisconsinban van olyan gazdaság, ahol naponta több mint százezer liternyi tej megy pocsékba, mert nem veszik át tőlük a feldolgozók.

CÍMKÉK járványsajttej