fbpx

Hamarosan elindul a jégeső elleni védekezés

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 06.

Rövid idő múlva, április közepén kezdődik az országos jégkármérséklő rendszer védekezési időszaka. A rendszer előkészítését és üzemeltetését – a koronavírus-járvány miatti – szigorú munkavégzési folyamatok és előírások szerint végzik a generátorkezelők és a regionális telephelyeken dolgozók.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium által üzemeltetett jégkármérséklő rendszer védekezési időszaka a tavalyi évhez hasonlóan 2020-ban is április 15-én indul. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 218 automata és 768 manuális – talajgenerátor kitelepítése és felkészítése már hetekkel korábban, február elején megkezdődött, és a start idejére be is fejeződik. Ezzel párhuzamosan a rendszer működésének és a működést segítő alkalmazás tesztelése zajlik. A berendezések ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

Új munkavégzési szabályok

Mivel a NAK valamennyi egységénél rendkívüli munkavégzési rendet és új munkavégzési szabályokat vezetett be a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében, a megváltozott előírások alapján a jégkármérséklő rendszer üzemeltetését végző iroda egyedi munkavégzési folyamatokat vezetett be már az előkészületek idejére is. Ennek megfelelően a regionális telephelyeken és az egyes generátorpontokon is szigorú, az emberi kontaktusok minimalizálását, illetve a fertőtlenítőszerek, a szájmaszkok és a gumikesztyűk használatát, továbbá a napi többszöri fertőtlenítést előíró szabályok szerint végezhető a munka. Emellett a telephelyekre irányuló napi szállítmányokat is korlátozták, és a fogadásuk is csak a védőeszközök használatával lehetséges. A bevezetett rendet a rendszer működése alatt is betartják a generátorkezelők és a telephelyi dolgozók.

Az idei védekezési szezon szeptember 30-ig tart. A rendszer valódi hatékonyságát csak néhány év múlva lehet majd értékelni, amikor több évre visszamenőleg összehasonlítható a jégkár mértéke a korábbi évek adataival. Annyi most is megállapítható, hogy a 2019-es rendkívüli időjárás ellenére az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya. A fokozott védekezés mellett is előfordult jégeső az ország néhány pontján, hiszen nincs olyan technológia, amellyel ez teljes mértékben kiküszöbölhető lenne.

Forrás: NAK