fbpx

Évek óta először lép a fékre a mezőgéppiac

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 29.

Válság van – öröm az ürömben, hogy nem szerkezeti, gazdasági jellegű, hanem közegészségügyi. Ám így is megtorpant az évek óta tempós növekedésben lévő magyarországi lízingpiac. Benne az mezőgazdasági gépeké is.

Az utóbbi években csúcsra járt nemcsak a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás, hanem a lízingpiac is. Ez utóbbi – a Magyar Lízingszövetség jelentése szerint – a lendületes évkezdés után márciusban már tapasztalta a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait. Bár a lízingpiac még így is viszonylag jó eredménnyel zárta az első negyedévet, 10 százalékos csökkenést jelentett a 2019-es év azonos időszakához mérten. A finanszírozott összeg 146 milliárd forintot tett ki az év első három hónapjában (és abból a szempontból kevésbé borús tény, hogy megfelel a 2018-as szintnek, sőt, a megelőző éveknél magasabb összeg).

A mezőgazdasági gépek – amelyeknél 2018-ban és 2019-ben is rekord született – az idei első negyedévben gyengébben szerepeltek, ami részben a korábbi kiugró teljesítménnyel magyarázható. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai csaknem 13 milliárd forint értékben finanszíroztak agrárgépeket, ez 24 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.