fbpx

Új gombaölő szerrel nyitotta az évet a Bayer

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 23.

Az akasztói Bayer Gyümölcsös Szimpóziumon jött a hír: a Luna Care megkapta engedélyokiratát!

 

Nagyon örülünk, és büszkék vagyunk arra, hogy a jelenlegi folyamatosan nehezedő regisztrációs környezetben sikerült egy új gombaölő szert, a Luna Care-t engedélyeztetnünk, amely készítménnyel tovább szeretnénk bővíteni a Luna termékcsalád sikereit a piacon – hangzott el a Bayer Gyümölcsös Szimpózium háromállomásos rendezvénysorozatának akasztói állomásán. A rendezvény rögtön ezzel a nagy bejelentéssel indult, hiszen itt tudta meg mindenki – gazdálkodók és a Bayer szakmai csoportja egyaránt –, hogy a Luna Care megkapta engedélyokiratát.

 

Luna Care-premier

 

Évekkel ezelőtt Franciaországban észrevették, hogy a fluopiram és a foszetil felszívódó hatóanyagok tankkombinációjának hatékonysága fitopatogén gombák ellen sokkal jobb, mint az önálló hatóanyagoké. Nos, ezen a megfigyelésen alapult a Luna Care kifejlesztése, hiszen ez a szer a fluopiram és a foszetil-alumínium hatóanyagok egyetlen gyári kombinációja.

Egymást erősítő hatásuknak köszönhetően a kombináció kiemelkedő hatékonyságú a varasodás és a lisztharmat ellen, és mellékhatással rendelkezik nektriás kéregrák, tűzelhalás és pszeudomónászos bimbó- és virágelhalás ellen. A Luna Care fő előnyeit Lovász Csaba, a Bayer marketingmenedzsere ismertette.

Ezek: hosszabb permetezési forduló; megbízhatóbb hatás; a kezelés után növekedett új hajtás is védett, illetve a termék a beérő aszkospórák számát is csökkenti. A mondás szerint „a puding próbája az evés”… A jelenlevő termelők közül Szenczi Balázs kertészmérnök, családi gazdálkodó pár szóban összefoglalta a Luna Care termékkel kapcsolatos tapasztalatát. – Édesapámmal Soltvadkert és Kiskőrös között 20 hektáron gyümölcsöst művelünk.

Édesapám már régóta szakmai kapcsolatban van a Bayerrel, én pedig 10 éve, a diplomám megszerzését követően csatlakoztam a gazdasághoz. Atka elleni kezelésben elengedhetetlen nálunk a Movento használata, de az Envidort és a Luna Experience-t is alkalmazzuk.

 

A Bayer szakemberei: Fogl Tamás, Horváth Boglárka, Hegyi Tamás, Elek Rita, Lovász Csaba

 

Tavaly a szaktanácsadóval egyeztetve kaptunk lehetőséget 5 kg Luna Care tesztelésére, amit beillesztettünk a növényvédelmünkbe, idared almában szórtuk ki egy jégverés után, május 4-én. A Luna Care-nek köszönhetően tűzelhalást szinte egyáltalán nem tapasztaltunk, így mindenképp alkalmazni fogjuk ezt a terméket, illetve pozitív hatásaként még a kondíciójavítást is megemlíteném.

 

Csillagos ötösre vizsgázott a Sivanto Prime

 

A tavalyi év Bayer-szenzációja, a Sivanto Prime szívókártevők elleni rovarölő szer igazán sikeresnek bizonyult – tudtuk meg Hegyi Tamástermékmenedzsertől, aki rámutatott az eddigi tapasztalataikra, illetve a jövőbeni fejlesztés irányvonalára is: – A Sivanto levéltetűölő képességét semmi sem vonja kétségbe. Igazán sikeres évet zártunk e szegmensben.

Mi óriási mennyiséget adunk el, és büszkén jegyzem meg, hogy a Sivanto Prime-ra egyáltalán nem volt panasz. Ez elég sokatmondó számunkra. Emellett még a rezisztenciatörő hatására is felhívom a figyelmet! Elsősorban virágzáskori károsítókra fókuszálva próbálunk fejleszteni ebből a termékkörből.

Óriási gondot jelent ez a termelőnek, hiszen nagyon sok olyan virágzáskori károsító van – gondolok itt pl. a szilvára, ahol a szilvadarazsak rengeteg bosszúságot okoznak, az almában pedig jó néhány helyen a májusi cserebogár rajzása virágzáskor zajlik –, amelynél a termelőnek nem lesz eszköz a kezében. A Bayer próbálja ezt a szegmenst mielőbb minél hatékonyabban ellátni, bízva a Sivanto Prime továbbfejlesztésében, hiszen a termelőt ezzel tudjuk a legjobban segíteni.

Az izgalmas Gyümölcsös Szimpózium Elek Rita területi képviselő előadásával zárult, aki a Bayer komplett 2020-as technológiai ajánlását ismertette. Ezután az országszerte híres sziki pontyból készült akasztói hallé mellett immár kötetlenebb formában cseréltek szakmai véleményt a környék gyümölcsös gazdái.