Syngenta AgriClime: kukorica- és kalászos kultúrákhoz

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 19.

A szárazság és a tartós hőség, vagy az aratáskori bőséges csapadék a gazdálkodók legnagyobb ellenségei. A Syngenta AgriClime programja segít, hogy a termelők megőrizzék profitabilitásukat a kalászos növények és a kukorica területén. A vállalat előre kiválasztott garanciális periódusban – meghatározott időjárási feltételek teljesülése esetén- a programban részt vevő termékek költségének akár 30 százalékát visszafizeti partnerei számára.

 

 

– A Syngenta az innovatív termékek mellett folyamatosan fejleszti azokat a megoldásokat, amelyek révén a gazdálkodók jövedelemtermelően tudnak gazdálkodni kedvezőtlen időjárási körülmények közepette is. Vállalatunk egyedülálló inputanyag garancia programja, az AgriClime célja, hogy segítse a termelőket a hátrányok ellensúlyozásában. Így mi is osztozunk a termelésbe fektetett kockázatokban – ismertette Heicz Péter agrár-innovációért felelős dél-kelet európai vezető.

A programhoz csatlakozó gazdálkodók a szezon kezdetén meghatározott összegű vásárlás felett garanciát kapnak, kukorica esetében csapadékhiány és hőségnapokra, míg kalászos növények esetében a szárazság mellett az éréskori és a betakarítás periódusokra.

Amennyiben az időjárás eléri a küszöbértéket, a Syngenta visszafizeti a résztvevő termékek árának akár 30%-át a programhoz csatlakozó gazdáknak.

Heicz Péter elmondta: – a kiszámíthatatlanabb időjárás különösen érzékenyen érinti a hazai, nagyrészt öntözés nélküli kukoricatermesztést, ezért a Syngenta Artesian kukorica hibridjei bekerültek az AgriClime programba. Hozzátette: ma már a vállalat kukorica értékesítésének egyre nagyobb szeletét jelentik a kedvező vízhasznosítású, hő- és szárazságstressznek jobban ellenálló Artesian-hibridek.

Ennek is köszönhető, hogy a 2019-es Kleffmann kutatási eredmények szerint a kukorica vetőmagpiacon egyre inkább növekvő, 12 %-os részesedést ért el a Syngenta. Ezeken kívül olyan, a kalászosok sikeres termesztését segítő növényvédelmi megoldások érhetőek el az AgriClime-on keresztül, mint a növekedésre is rendkívül jó hatással bíró, teljes körű lomb- és kalászvédelmet kínáló Elatus Era és a Moddus Eva növekedésszabályzó.

 

Az AgroClime programról minden információ és a regisztráció is elérhető ITT