fbpx

Beruházás és tőkeemelés a Gabonakutatónál

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 20.

Mérföldkőként értékelte a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője a Kiszomboriban február 19-én átadott korszerű vetőmagüzem felépítését. Wágner József úgy fogalmazott, a 300 milliós fejlesztés megerősíti Magyarországot abban, hogy továbbra is a világ 5 legnagyobb vetőmag-exportáló országa között szerepeljünk, sőt, az erőteljes külpiaci jelenlét révén 3-4 év alatt megduplázhatják, tíz éves távlatban pedig megötszörözhetik exportárbevételüket.

 

Nagy István agrárminiszter az avatón szintén azt hangsúlyozta, hogy a hazai vetőmagkutatás büszke lehet az eredményeire, számos világszerte elismert fajtánk van, ám a verseny és az elvárás is folyamatosan nő, ezért a lemaradás megelőzésének eszköze a folyamatos fejlesztés. Ezt szolgálja az is, hogy az állam 460 millió forintos tőkeemeléssel járul hozzá a Gabonakutató erősítéséhez. A beruházás révén egyénként nemcsak a vetőmagüzem bővül, hanem nő a raktárkapacitás is

 

 

– Ami az autóversenyzésben a Forma-1, az agráriumban a vetőmag-előállítás – fogalmazott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója. Gyuricza Csaba Szegeden arról beszélt, hogy a hazai vetőmagipar a világelit része, benne van a TOP 5-ben, az USA, Franciaország, Hollandia és Németország mellett, és természetesen többet exportál, mint amennyit a belföldön értékesít. Gyuricza Csaba úgy véli, mind távol-keleti, mind afrikai piacokra, illetve olyan, egyelőre szűkebb szegmensekre is képes betörni a hazai vetőmag, mint például (a klímaváltozással és a takarmányalternatívaként mindinkább keresett) pillangósnövények vagy például a cirok.

 

fotó: Agrárágazat-archív, hirado.hu