fbpx

Bodrogkeresztúri riolittufa

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 29.

A növénytermesztés és talajjavítás szolgálatában

A riolittufa őrleménye igen jelentős nyomelem- és ritkaelem-tartalmú kőportrágya.

 

Ioncserélő-képessége révén alkalmas a talajok kémhatásának semleges tartományban történő stabilizálására, továbbá javítja azok nyomelemellátását. További felhasználási lehetőségei közt érdemes megemlíteni, hogy eredményesen alkalmazható állattartási hulladék és szerves trágya kezelésére, víztisztításra, valamint komposztáláshoz is, és alomanyagként a padozatra terítve, illetve kertépítésre, növényvédőszer- és műtrágyagyártásra hordozóanyagként és zöldtetők kivitelezése során adalékanyagként.

NÉBIH-forgalmazási és felhasználási engedéllyel rendelkezik, így ökológiai gazdálkodásban alkalmazható. Fizikai tulajdonságainak köszönhetően morzsalékos talajszerkezetet biztosít, mely kizárólag pozitív hatással van a talaj biológiai életére. Vízmegtartó képessége révén optimális hatást gyakorol a talaj vízgazdálkodására.

Nyomelemtartalma eredményeként kizárólag produktív hatása van a vegetációra, így alkalmazásával átlagosan 5-10%-os hozamnövekedés érhető el hektáronként. Gyümölcs- és kertészeti kultúrák esetén a fokozódó fotoszintézis hatására több cukorfoszfát képződik, ezáltal jobb termés érhető el.

A talajvizsgálati eredményekre alapozva, megfelelő dózis és intenzitás esetén 5-8 év tartamhatást biztosít. Kijuttatása nem igényel többletberuházást, egyszerűen kijuttatható műtrágya- és szervestrágyaszóró segítségével, továbbá kézi erővel a nehezen hozzáférhető területeken és közvetlenül ültetőgödörbe is. 25-30 cm-es mélységig történő bedolgozása ajánlott (pl. kombinátorral).

 

 

SZERZŐ: DR. TAMÁS ANDRÁS • COLAS ÉSZAKKŐ KFT.