fbpx

Bayer – innováció a csávázás és a vetőmag területén

Írta: Szerkesztőség - 2017 július 15.

A budapesti Vetőmag Világtalálkozóhoz kapcsolódóan tartott a Bayer Hungária Kft. CropScience üzletága a Kincsem parkban lévő Panoráma étteremben rendezvényt, aminek fókuszában a csávázás jelentősége állt.

 

 

Csávázás, mint a fenntartható növényvédelem alapköve

A Bayer rendezvényének vendégeit Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Michael Keller, a Nemzetközi Vetőmag Szövetség (ISF) főtitkára köszöntötte.

Ezt követően Martin Gruss, Csávázószer Üzletág vezető a csávázószerek jelentőségéről és innovációs lehetőségeiről tartott előadásában elmondta, hogy az üzletág egymásra épülő szolgáltatásokat, készítményeket, segédanyagokat és berendezéseket kínál a vetőmagszektor valamennyi szereplője számára. A Bayer ezen üzletága több mint egy évszázados múlttal rendelkezik, és ezen idő alatt jelentős tapasztalatot halmozott fel a vetőmagkezelés minden területéről.

A vetőmagok csávázása számos növényi kórokozó és kártevő ellen óvja a csíranövényt, ráadásul ezek a készítmények később a kifejlődő növényt is védik.

Martin Gruss kihangsúlyozta, hogy a vetőmagcsávázás környezetterhelése minimális, jóval alacsonyabb az állománykezelésnél vagy a talajfertőtlenítésnél. A csávázás hozzájárul a vetőmag egyenletes keléséhez, a fiatal növény egészséges kezdeti fejlődéséhez: összességében elmondható, hogy ezzel a módszerrel magasabb hozamot érhet el a gazdálkodó.

A Bayer a csávázószeres készítményeinek fejlesztésekor arra is törekszik, hogy – amennyiben azokat előírás szerinti használják – a beporzó rovarokra és egyéb hasznos élő szervezetekre se legyenek veszélyesek; ezt a kockázatcsökkentő eljárások – mint a tapadásfokozók, leporlási határértékek megállapítása, deflektorok – alkalmazása tovább fokozza.

A Bayer tudományosan megalapozottan kimutatta, hogy a csávázószerei biztonságosan alkalmazhatóak, a vállalat nagy hangsúlyt fektet erre, annak érdekében is, hogy ezekkel az előnyös technológiákkal megszerzett piaci előnyüket a jövőben is megtartsák. A Bayer sokat tesz azért, hogy a felhasználók számára megmutassa és megértesse, a vetőmag csávázása a legjobb megoldás a növény védelmére úgy, hogy azzal a környezetet sem terheljük.

Martin Gruss a Bayer számos új csávázási megoldása közül a VOTiVO® készítményt emelte ki, ami egy új, biológiai készítmény. Jótékony baktériumaiknak köszönhetően erősíti a gyökér fejlődését, ezzel egyidejűleg a növényt a fonálférgek támadásától is védi.

A VOTiVO® csávázószer hatására a kukorica- vagy szója gyökérzete erősebbé válik, így a környezet okozta stresszel szemben is ellenállóbb lesz: mindennek eredménye pedig a várhatóan a magasabb hozam. Ez az összetett szemlélet – ami a VOTiVO® készítményben is rejlik – jellemzi a Bayer összes csávázószeres fejlesztését.

A készítmény az Amerikai Egyesült Államokban már jól bevált technológia, s a legnagyobb arányban használt csávázószer. A biológiai védekezést lehetővé tevő VOTiVO® európai uniós engedélyezési eljárása jelenleg zajlik, s a készítmény várhatóan 2019-ben kerülhet piacra.

Martin Gruss továbbá arról is beszámolt, hogy a Bayer meg kívánja vásárolni a Monsanto vállalatot, a két világcég erősségeit összerakva nagy előrelépést érhetnek el a növényvédelem minden területén, így a vetőmag kezelések terén is.

 

 

A csávázási segédanyagok jelentősége

Marc Andrieux, a Bayer csávázószer alkalmazási részleg vezetője a csávázási segédanyagok szerepéről és jelentőségéről szóló előadásában ismertette, hogy üzletáguk a Párizstól délre található kutató-, fejlesztő- és gyártóközpontjukban működik. A párizsi központ mellett világszerte további 15 csávázószer alkalmazási centrum is szolgálja a partnereket.

A csávázási receptúrák kidolgozásakor a fejlesztők legfontosabb szempontja a vetőmag biztonsága; vagyis hogy az alkalmazott termék ne ártson a vetőmagnak, ne rontsa annak értékmérő tulajdonságait. Az is fontos szempont a Bayer fejlesztései során, hogy a termékpalettájukról a gazdálkodók a helyi adottságaiknak leginkább megfelelő készítményt választhassák ki; ezt segítik a Peridiam segédanyagok is. Az üzletág vezetője bemutatta a Peridiam segédanyagok három szintjét, az Active, Extra és Quality sorozatot.

Fontos, hogy a gazdálkodók ismerjék a jó csávázási gyakorlatot, ugyanis ugyanazon vetőmaggal és készítménnyel igen különböző eredmény érhető el a nem rendeltetésszerű felhasználás következményeként. A megfelelő módszerek megismeréséhez a Bayer csávázószer alkalmazási centrumaiban is segítséget kaphatnak a gazdálkodók. Erre egy nagyon jó példa a szakember által bemutatott BaySTEP berendezésük, ami a vetőmag csávázásakor a folyamat során kibocsátott hang alapján segíti beállítani a csávázószer adagolás és keverés optimális idejét. Ezt a berendezést a felhasználók a már meglévő gépükhöz is csatlakoztathatják.

Vetőmagból csírázik a siker

Charles Grange, az AMMEE (Afrika, Közép-Kelet Mediterráneum és Kelet-Európa) régió Vetőmag Üzletágának vezetője elmondta, hogy a dinamikusan fejlődő, öt kontinensre kiterjedő üzletáguk 80 nemesítő állomásán összesen 3500-an dolgoznak, emellett 11 vetőmag innovációs központ is található a vetőmag üzletágukban.

Európában legfőbb termékeik az olajos magvak és a gyapot. Az őszi káposztarepcében az InVigor®, gyapotban a FiberMax®, hibrid rizsben pedig az Arize® vetőmaggal világszerte piacvezető a Bayer, míg a Nunhems zöldség vetőmagok a negyedik helyen állnak a rangsorban. Világszinten a Bayer vetőmag üzletága az elmúlt két évben 9-10%-os növekedést tudhat magáénak.

Charles Grange előadása során megemlítette egyik legújabb innovációjukat: az első, olyan gént tartalmazó őszi káposztarepcét, ami biztosítja a repce számára a kipergés-ellenállóságot.

Tavaly a világon elsőként hazánkban jelentette be regisztrációra a Bayer ezt a repcét, aminek piaci bevezetésére várhatóan 2020-ban kerül sor. Az új kipergés-ellenállóságot biztosító innovációnak köszönhetően a termés mennyisége és minősége egyaránt növekszik.

Az üzletágvezető kitért a világélelmezés számára kiemelkedő jelentőségű hibridbúzára is: a Bayer elindította hibrid búza fejlesztési projektjét, ami része a 1,5 milliárd euró beruházású búzakutatási programjának.

Szerző: Cs Zs