fbpx

A termőföld még mindig jó üzlet

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 január 30.

Egyre inkább a beruházások finanszírozásában segíti a Takarékbank a gazdákat, hiszen a következő években az uniós támogatások változása hatással lesz az ágazat jövedelmezőségére, a gazdák beruházási kedvére – jelentette ki a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója az AGROmashEXPO-n tartott sajtótájékoztatóján.

 

 

Hollósi Dávid bejelentette, hogy új termőföldhitel-családot dolgoztak ki a gazdálkodóknak, akiknek akár hitelkeretet is biztosítanak későbbi vásárlásaikhoz. Emellett a rendezvény idején egyedi kedvezményes hitelkonstrukciót ajánlanak mezőgazdasági gépek vásárlásához.

Az agrárium mind hozamokban, mind vagyoni-jövedelemi, mind támogatási szempontból jó állapotban van – hangsúlyozta Hollósi Dávid. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hatékonyságban jelentős lemaradásban vagyunk, még a közép-kelet-európai országoktól is. – Az agrárium ugyanis az ágazatban megtermelődő források jelentős részét nem forgatja vissza termelő beruházásokba, inkább pénzügyi vagy reáltőke-befektetésre használja (jellemzően megtakarítások és termőföld). Ennek következtében a termőföld vételi-bérleti árai is kezdenek elválni a reális színvonaltól – fogalmazott a szakember.

A Takarékbank Agrár Üzletágának vezetője úgy véli, a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában kellene segítenie a gazdákat, hiszen ezen a téren – a pályázati pénzeken kívül – csak a hitelintézetekre számíthatnak. A mezőgazdaság jövedelme ugyan stabilan 650-700 milliárd forint, aggasztónak nevezte ugyanakkor, hogy ennek a jövedelemnek fele-kétharmada támogatásokból származik, márpedig a támogatás a következő pénzügyi ciklusban csökkenhet.

Véleménye szerint ez hatással lesz az ágazat jövedelmezőségére, a gazdák beruházási kedvére és a már felvett hitelek visszafizetésére is. – Az unió megalakulásakor még 80 százalékos tortát képviselt az agrárium a közös büdzsében, 2021-től viszont már csak 28 százalékos részarányt tesz ki. Ha kevesebb a támogatás, akkor ez banki szempontból azt is jelenheti, hogy nőhet a hiteligény, de csak akkor, ha egyébként jól teljesít a gazdaság – figyelmeztetett.

A következő évek feladatainak mindenképpen az állattenyésztési ágazatokat sújtó – most már rendszeresnek tekinthető – járványok kezelését, a változó klímaviszonyokhoz való alkalmazkodást és a jövő termelői generációjának megtalálását tartja.

Sikernek könyvelné el a hatékonyság évi 5-10 százalékos javulását, amelynek elérésében sokat segíthetnek az ágazat szakirányításától jövő kezdeményezések, az osztatlan közös földek felszámolása, az öntözésfejlesztés és az adózás új alapokra helyezése.

Az új Takarékbank az agrárügyfelek számát és a kihelyezett hitelállományt tekintve is a három legnagyobb szereplő között található az agárfinanszírozási piacon, több területen pedig piacvezető. Több mint 30 ezer agrárügyfél vezeti a számláját a pénzintézetnél, majdnem 200 milliárd forintos a hitelállomány, 22 százalékos a piaci részesedése és 11 ezer feletti a finanszírozott ügyfélszám – hangsúlyozta Szabó Levente vezérigazgató-helyettes, majd hozzátette, a Takarékbank érzi a felelősséget az ágazat fejlesztésében, ezért is döntött, egyedülálló módon – a lakosságival és a vállalatival egyenrangú – önálló agrárüzletág létrehozásáról. Szabó Levente úgy véli, így tudnak hatékony és az ügyfelek számára is előnyös szolgáltatáscsomagot biztosítani.

A 7 agrárrégióban 52 agrárcentrum kezdte meg működését, 28 mobilbankárral. Már az első évben mintegy 1,5 millió kilométert tettek meg. A munka gyümölcse kezd beérni, hiszen ma már majdnem 1 millió hektár szántóhoz nyújtanak finanszírozást.

Elemzések szerint 10 év alatt háromszorosára növekedett a föld ára, a „terepen” szerzett tapasztalataik alapján így arra jutottak, hogy a termőföld még mindig jó üzletnek számít, de a gazdálkodóknak pénzügyi segítségre van szükségük. Éppen ezért kidolgozták a „Barázda” termőföldvásárlási hitelcsaládot, amelynél háromféle megoldás közül választhat az ügyfél.

Az első konstrukción belül lehetőség nyílik a magánszemélyek közötti adásvétel keretében konkrét termőföldvásárlási ügylet finanszírozására, úgy, hogy bizonyos feltételek megléte esetén az ügyfél gyorsított eljárással jut hitelhez.

Újításnak számít a földvásárlási hitelkeret, amelyet olyan termelőknek ajánlanak, akik rendszeres földvásárlók a piacon, szeretnének termőföldet vásárolni, de még nem tudják pontosan, hol és mennyiért. Ez a konstrukció biztosítja, hogy az ügyfél a banki döntéssel a háta mögött bármikor ajánlatot tehessen az eladó földekre.

A harmadik konstrukció a klasszikus egyedi földhitel, amikor a bank a teljes gazdálkodás vizsgálata után hitelezi meg a gazdálkodót egy konkrét termőföldvásárlási ügylet finanszírozására.

A Takarékbank célja, hogy a hazai gazdálkodói kör teljes szolgáltatást kapjon. A forgóeszköz-szükségletet az Agrár Széchenyi Kártya program, a normatív támogatások előfinanszírozása biztosítja, a beruházási oldalon a telephelyfejlesztés, géplízing és a termőföld-hitelezés a legfontosabb szolgáltatás.

A pénzintézet szakértői úgy látják, gépekben, hardverekben erősen ellátott a magyar agrárium. Az elmúlt 5-6 év elemzései arra mutattak rá, hogy a hazai éves átlagos gépberuházási színvonal már az éves amortizáció felett van. Ugyanakkor a mezőgazdaság egyéb területeire ez nem vonatkozik.

„A gépesítést tekintve az agrárium eljutott arra a színvonalra, hogy ma már maga a gép a legrugalmasabb erőforrás-tényező. A 2018-as gépköltések fele már géphitelezésből és géplízingből zajlott, a géppiac már 170-180 milliárdos forgalmat bonyolít, és vélhetően a jövőben is erős marad a kereslet a gépek iránt” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Bejelentette, hogy a Takarékbank Agrár Üzletága a Takarék Lízinggel közösen az idei AGROmashEXPO kapcsán páratlan lehetőséget, 80 százalékos kamattámogatásos gépfinanszírozási konstrukciót nyújt a gazdálkodóknak. A február végéig érvényes egyedi kedvezményes konstrukcióval 0,34% éves fix forint alapú kamatszinten lehet megfinanszíroztatni a hatékony termeléshez szükséges gépet.