fbpx

Kezdje a tarlóhántást a Kverneland Csoport nehéztárcsáival!

Írta: Szerkesztőség - 2010 június 10.

A Kverneland Csoport több évtizedes gyártási tapasztalatokkal rendelkezik a szántóföldi tárcsák gyártása terén!

 

A szántóföldi nehéz tárcsák X-elrendezésűek; az egy tárcsalevélre eső súly munkaszélességtől függően 90-125 kg között alakul! A központi, 300×200×10 mm-es főtartó váz kiváló hozzáférhetőséget és átláthatóságot biztosít a tárcsáknak. Magyarországon a nehéztárcsák piacán elsősorban a V-tárcsák terjedtek el, míg az X-tárcsákat eddig szerkezeti felépítésüknél fogva könnyű kivitelben szántáselmunkálásra használták. Ezek munkaminősége azonban nem volt kifogástalan, mivel elöl-középen műveletlen csíkot, hátul pedig bakhátat hagytak!

A Kverneland tárcsák kifejlesztésekor minden fent említett negatívum kijavításra, illetve továbbfejlesztésre került: az első tárcsatagok mintegy másfél tárcsalap átfedésben dolgoznak, így nem marad műveletlen sáv, míg a hátsó tárcsatagoknál a tárcsalap átmérőjének csökkentésével oldották meg a bakhátalás problémáját. Nem szabad azonban elfeledkezni az X-tárcsa rendkívüli előnyéről: a kiegyensúlyozott járásáról, amely nem feszegeti a traktor vonószerkezetét, és nem kényszeríti a traktorost állandó ellenkormányozásra – ezzel folyamatos kopást, felesleges terheléseket okozva az erőgép-munkagép kapcsolatnak.

A szántóföldi nehéztárcsák két legfontosabb tulajdonsága – ahol az üzembiztonság és a munkaminőség eldől – a csapágyazás és a csukás. A Kverneland Csoport tárcsáinál minden esetben kétszeres tömítésű zárt, kúpgörgős csapágyat találunk öntvényházban, amelyek rendszeres karbantartással évekig szolgálják a nehéztárcsákat. A Kverneland tárcsák 6,30 m munkaszélességig horizontális csukásúak, ami azt jelenti, hogy az egyes tárcsatagokat forgózsámoly rögzíti a központi vázhoz, amelynek a függő csapja csapágyazott, így ezek az elemek akár kézzel is könnyedén nyithatók-csuk-hatók, még több 1000 hektár munka után is. A munkaminőséget tekintve abból a szempontból is kivételes jelentőségű ez a megoldás, hogy a szárnyrészekre is ugyanolyan tárcsalevélnyomás nehezedik, mint a gép közepén, így a beállított munkamélység az egész munkaszélességben egyenletes. A munkamélységet a szállítókerekek munkahengerén lévő mechanikus szelepen tudjuk beállítani, amely minden emelés és süllyesztés után az előre beállított értékre engedi le a munkagépünket. A szállítókerekek tengelyét munkahenger köti össze a vonórúddal, biztosítva ezzel a főtartó váz a talajjal mindig párhuzamos kiemelését.

A VISIO nehéz X-tárcsák 3,60-6,30 m munkaszélességig kaphatók, mind kézi nyitással-csukással és szögállítással, mind pedig teljesen hidraulikus változatban, ahol az első és a hátsó tárcsasor 0-25 fokig fokozatmentesen, egymástól függetlenül állítható.

Természetesen minden tárcsára felszerelhető elmunkáló henger – ez csöves henger, spirál henger és ún. nehéz Actipack tárcsás henger lehet -, amely kiváló rögaprító és tömörítő hatással bír, de nem igényel külön figyelmet, mivel a tárcsa szerves részét képezi, így vontatmányunk nem lesz hosszabb, és nem lesz körülményesebb a közúti vonulás. Emellett a tárcsánkkal kisebb táblákat is könnyedén megművelhetünk.

Ha valaki már rendelkezik olyan vontatott hengerrel, amelyik munkaszélességében illeszkedik a tárcsához, úgy ehhez gyári vonórudat is kínálunk, hidraulikus és elektromos kivezetéssel: így a hengert a nehéztárcsánkkal kombinációban tudjuk üzemeltetni.

Sz. A.