Mindent az emberek mozgatnak

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 28.

2020. január 23-án, szerdán tartotta az AXIÁL Kft. a Hungexpón, az AgrárgépShow keretében a hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóját.

 

A rendezvényen elsőként Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője ismertette a jelenlévőknek az aktuális piaci trendeket, melyek a novemberi, hannoveri Agritechnica kiállításon jól láthatók voltak.

 

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője ismertette a nemzetközi újdonságokat

 

Egyre inkább előtérbe kerül a digitalizáció, a drónok és az 5G, a vezető nélküli traktorok, az autonóm sorközművelők. Megjelent már az ún. szelektív permetező is, mely csak oda permetez, ahova szükséges.

Egyre többen keresik a gyomfésűket, illetve a hígtrágya-kijuttatás optimalizálására való törekvés is nő. Ezek a megoldások mind a környezetkímélőbb, hatékonyabb mezőgazdasági termelés irányába mutatnak.

A tulajdonos röviden ismertette azokat a díjnyertes innovációkat, melyeket az AXIÁL Kft. beszállítói jelenítettek meg az Agritechnica kiállításon.

 

Ilyen az ezüstérmet kapott:

 • FENDT 200 VARIO VFP Braun munkagép-kombinációval
 • APS SYNFLOW WALKER – a CLAAS LEXION szalmarázóládás modellek új cséplőszerkezete
 • CEMOS AUTO CHOPPING – a CLAAS LEXION szalmaszecskázó automatikus beállításáért felel
 • CEMOS AUTO PERFORMANCE – a CLAAS JAGUAR silózóban szabályozza a motorteljesítményt és a menetsebességet

 

Számos médium volt kíváncsi az AXIÁL Kft. évértékelő sajtótájékoztatójára

 

A hannoveri kiállításon hirdették ki „Az év traktora” díjazott gépeit, az elismerést egy az AXIÁL által forgalmazott márka két típusa is kiérdemelte:

 • „Az év traktora 2020” kategória nyertese a FENDT 942 Vario,
 • „Az év legjobb univerzális traktora 2020” kategória győztese a FENDT 314 Vario Profi+ lett.

 

A 2020. január 22. és 25. között megrendezésre került AgrárgépShow kiállításon pedig:

 • Nemzetközi Termékfejlesztési NAGYDÍJ-ban részesítették a Gépesítés kategóriában a hatodik generációs Fendt 900 Vario traktorszériát.
 • Nemzetközi Termékfejlesztési KÜLÖNDÍJ-at kapott Gépesítés kategóriában a CLAAS APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezet.
 • Nemzetközi Termékfejlesztési KÜLÖNDÍJ-at adott a zsűri Gépesítés kategóriában a HORSCH RowControl elosztótorony-megoldásnak, mely gabonavetőgépekhez elérhető.
 • Prémium oklevélben részesült a pályázaton a Manitou MLT 733 115 LSU Easy Manager telemetriai rendszerrel.

 

Általánosságban elmondható, hogy a gépek egyre bonyolultabbak és egyre nagyobbak, amit az indokol, hogy míg például 1900-ban 5 embert etetett egy gazdálkodó, addig 2020-ra már hozzávetőleg 155 ember élelmiszer-ellátásáért felel. Így egyre nagyobb a felelősség a gyártókon és forgalmazókon, hogy megbízható gépeket, berendezéseket és eszközöket kínáljanak ügyfeleiknek.

 

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy nagy figyelmet fordítanak a különböző marketingeszközökre, például az egyik szakmai témájú videójuk már több mint 600000 megtekintést kapott

 

Az AXIÁL Cégcsoport – AXIÁL Kft., MANAX Kft., AXIÁL Financial Services Kft. – Magyarországon 19 telephellyel és 900 fős munkavállalói kollektívával segíti a hazai gazdálkodókat abban, hogy céljaiknak, igényeiknek megfelelő termékeket és háttérszolgáltatásokat találjanak.

Az elmúlt évek gépberuházási pályázatainak következményeként megjelent az ügyféligény az alkatrészellátás volumenének a növelésére, így, erre reflektálva a vállalat a bajai központjában található 5000 négyzetméteres Alkatrész Logisztikai Központjának mintegy 2400 négyzetméteres bővítését vette tervbe, egy 48×48×16 méteres épülettel.

A fejlesztés részeként továbbá egy szűkfolyosós automata raktározási rendszer bevezetését tervezi a vállalat.

Az AXIÁL Kft. 2019-ben is folytatta telephelyfejlesztési programját: decemberben adta át új sárvári telephelyét. A 9600 Sárvár, Ipartelep u. 10. számon található vadonatúj telephelyre a tapasztalt szombathelyi kollektíva költözött át, akik 2007 óta szolgálják ki a környék gazdálkodóit és vállalkozóit.

Bár egyre több szegmenst hat át a digitalizáció, de továbbra is az emberek mozgatnak mindent, akiknek a munkájára, szaktudására a jövőben is szükség lesz. Az AXIÁL Kft. 2009 óta összesen 44 fő kooperatív szakmai gyakornokot fogadott a vállalat különböző szervezeti egységeinél, akik legnagyobb részt tanulmányaik befejezése után is a cégnél maradtak.

A bajai központú vállalkozás szerencsés helyzetben van szakmai utánpótlás terén, de az ágazatban továbbra is szükség van az agrárgépészekre.

 

Balról jobbra: Bacher Róbert (délnyugat-magyarországi régióigazgató/AXIÁL Kft., Szabó Attila (ügyfélkapcsolati vezető – Kaposfő/AXIÁL Kft.), Torgyik Attila (szervizüzletág-igazgató/AXIÁL Kft.), Jancsekity Ferenc (elnök-igazgató/Somogyvári Mg. Zrt.), Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi (tulajdonos-ügyvezető/AXIÁL Kft.), Mezőfi Gábor (vevőszolgálati igazgató/AXIÁL Kft.)

 

Az eseményen ezután az AXIÁL Kft. tulajdonosától a vállalat ügyvezetője vette át a szót. Pintér Zsolt elmondta, hogy a növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok eredményesen zárhatták az évet, ami jó alap lehet a további gépberuházásokhoz. A tejpiac normalizálódott, az építőipari beruházásokat kiszolgáló géppiac pedig növekedett.

A világon mintegy 200 millió sertést vágtak ki az elmúlt időszakban, az emiatt keletkező piaci űr következtében a sertés hazai ára egészen 565 Ft/kg-ig emelkedett. Ugyanakkor valamennyi gazdálkodónak továbbra is meg kell küzdenie a szélsőséges időjárással, csapadékeloszlással és a generációváltás problémájával.

Dr. Hajdú József és az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 2019-ben 177 milliárd forint volt a magyarországi gépberuházások nominál értéke. Az AXIÁL Kft. 2019. évi nettó forgalma 88,3 milliárd forint volt – nyilatkozta az ügyvezető.

A rendezvényen szó esett továbbá arról, hogy mind az emberi – pl. nagyszámú dolgozói továbbképzés –, mind a tárgyi erőforrásokat – pl. járműflotta és a szervizautókban található nagy értékű felszerelés – fejleszti az AXIÁL Kft. annak érdekében, hogy az ügyfelek számára továbbra is magas szintű, rugalmas szolgáltatásokat tudjon biztosítani.

 

Balról jobbra: Szűcs Zsolt (északkelet-magyarországi régióigazgató/AXIÁL Kft.), Czibere Csaba (ügyfélkapcsolati vezető – Debrecen/AXIÁL Kft.), Torgyik Attila (szervizüzletág-igazgató/AXIÁL Kft.), Kovács Herman (ügyvezető/KOVINVEST Kft.), Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi (tulajdonos-ügyvezető/AXIÁL Kft.), Mezőfi Gábor (vevőszolgálati igazgató/AXIÁL Kft.)

 

Az évértékelő beszédeket követően, a sajtótájékoztató végén az AXIÁL Kft. átalánydíjas szervizszolgáltatásait igénybe vevő három kiemelt ügyfelének adtak díjat. Az elismeréseket Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi, a cég tulajdonos-ügyvezetője, Mezőfi Gábor, a Vevőszolgálat igazgatója és Torgyik Attila, a Szervizüzletág igazgatója adta át az egyes régiók vezetőinek segítségével.

 

Díjat kapott:

 • a Somogyvári Mg. Zrt., melyet Jancsekity Ferenc elnök-igazgató képviselt
 • a KOVINVEST Kft., amely cég nevében Kovács Herman ügyvezető
 • és az AGRICOLA 2011 Kft., amelytől Orbán István tulajdonos-ügyvezető vette át a díjat

 

Az AXIÁL Kft. ezúton is köszöni partnerségüket!

 

Balról jobbra: Mangó János (ügyfélkapcsolati vezető – Dombóvár/AXIÁL Kft.), Torgyik Attila (szervizüzletág-igazgató/AXIÁL Kft.), Orbán István (tulajdonos-ügyvezető/AGRICOLA 2011 Kft.), Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi (tulajdonos-ügyvezető/AXIÁL Kft.), Mezőfi Gábor (vevőszolgálati igazgató/AXIÁL Kft.)

Szerző: Borbély Zsanett
marketingkommunikációs menedzser
fotó: Kaszás Gergely