fbpx

Vízhiány, iszonyú károk – már a szomszédban jár a klímaválság

Írta: Kohout Zoltán - 2019 december 05.

Noha hazánk is megsínylette a 2018-as év szeszélyes időjárását, a tőlünk sokkal északabbra fekvő, erős német mezőgazdaság évtizedes rekordkárokat szenvedett el a mind gyorsabb melegedést produkáló időjárási krízisben: csak a biztosítók bő 3 milliárd eurót fizettek a kárenyhítésért.

 

A mezőgazdaságban így…

 

Németország a globális felmelegedés kellős közepén van, és a változás mélyreható környezeti, egészségi, társadalmi és gazdasági hatásokkal jár: riasztóan gyorsan és nagy mértékben melegedik éghajlata, a rendszeres időjárási adatfelvétel 1881-es kezdete óta 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet.

A folyamat gyorsaságát mutatja, hogy csak az utóbbi öt évben 0,3 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet. Erről a német szövetségi kormány szakminisztere beszélt nemrég, aki elmondta: a mezőgazdaságot sújtó aszálykárok enyhítésére csak 2018-ban 340 millió euró (114 milliárd forint) gyorssegélyt kellett kiutalni a szövetségi költségvetésből a bajba került termelőknek.

Nehezebb a dolga a növényvédelemnek, de a tengeri halászatnak is. Másutt az özönvízszerű esők, heves viharok válnak egyre gyakoribbá, ami ugyancsak súlyos károkat okoz. Ezt jelzi, hogy a biztosítótársaságok 2018-ban 3,1 milliárd eurót fizettek ki viharok és más szélsőséges időjárási jelenségek okozta károk enyhítésére, ami az egyik legnagyobb összeg az utóbbi 20 évben.

 

a mindennapi életben meg így

 

A mezőgazdasági ágazat iránt közömbös átlagembereket sem hagyja érintetlenül a jelenség: a tartós csapadékhiány társadalmi, gazdasági hatásai közt szerepel, hogy csökken a folyók vízszintje, ami – akárcsak nálunk, a Duna hajózható napjai számának csökkenésében is tapasztalható – korlátozza a folyami teherszállítást, veszélyezteti a hűtővizet a folyókból merítő (atom)erőművek folyamatos üzemelését, illetve fenyegeti a lakosság vízellátásának biztonságát.