fbpx

Fókuszban az almatermesztés

Írta: Fodor Mihály - 2019 október 27.

Poór Miklós nyírmadai gyümölcstermesztő ültetvényébe invitálta a termelőket a KITE Zrt., a UPL Open AG és a Malagrow Kft. Az érdeklődők megismerhették a KITE Zrt. korszerű almatermesztési technológiáját, valamint a UPL OpenAG növényvédelmi gyakorlatát és a Malagrow Kft. tápanyag-utánpótlási rendszerét.

A UPL Open AG képviseletében Véglesi János kereskedelmi igazgató köszöntötte a vendégeket, majd röviden bemutatta az új vállalatot. A UPL OpenAG egy indiai tulajdonú családi vállalkozás, amely megvásárolta az Arysta LifeScience-t. A két vállalat szinergista módon erősíti egymást az innováció és a gyártói kapacitás területén. Az integrációt követően a UPL OpenAG világviszonylatban az 5. helyre kerül a növényvédőszer-gyártó cégek között. A készítmények számát tekintve az almástermésűekben a UPL-nek a legszélesebb a termékpalettája, és a közeljövőben a termékek bővülése várható ebben a szegmensben is. A Malagrow Kft., a tápanyag-utánpótlás egyik vezető hazai szakértője a jól bevált, sok éve bizonyító termékei mellett újdonsággal is készült a rendezvény látogatói számára. Deme János szaktanácsadó bevezetőjében kiemelte, hogy az előrejelzések szerint Európában 2025-re várhatóan igen dinamikusan fog növekedni a biostimulátorok felhasználása. A klasszikus lombtrágyákkal ellentétben ezekben a speciális készítményekben hatalmas fejlődési potenciál rejlik. A klímaváltozás, a termelés intenzitásának fokozódása és a beruházási költségek növekedése is arra sarkallja a gazdákat, hogy olyan, egyre hatékonyabb és biológiailag aktív készítményeket használjanak, amelyekkel eredményesebbé és gazdaságosabbá tehetik a termelést.

Technofruit CF 110 almabetakarítást segítő gép

Az almatermesztés gépesítése

A KITE Zrt. a rendezvényre mozgógép-bemutatóval és két munkaeszköz bemutatásával készült. A Technofruit CF 110 hét emberrel 50-60 konténert tud leszedni, a gyümölcsös homogenitásától függően. A gép előnye, hogy mivel egyszer kell hozzáérni a gyümölcshöz, ezért kevesebb a törés és a selejtezés. A betakarítást elősegítő gép 4×4-es meghajtású, jó terepezésű, könnyedén megbirkózik a sáros talajjal. A Technofruit CF 110 automata ládaadagoló kocsival van felszerelve. Ennek köszönhetően a gép 3 teli konténert és 10 db üreset tud magával szállítani, és tetszés szerint a sorközbe letenni a már megtelt ládát. Ultrahangos érzékelővel szerelték fel, ami automata kormányzással a sorközben tartja. A sor végén természetesen manuálisan fordul be, a pótkocsi pedig kormányozható, ezért könnyedén követi a gép nyomvonalát. A rendezvényen a szervezők az 1900 mm-es munkaszélességű Nobili VKD 190 mulcsozót is bemutatták. A VKD megerősített védőlemezének és egy jó áttételű hajtóműnek köszönhetően akár 10 cm ágvastagságot is könnyedén feldolgoz. A kalapácsok edzett élezése lehetővé teszi a sorok közötti egyenletes vágást. Ha a területünk füvesített, akkor Y-késgarniturát is lehet rendelni, ezzel még kíméletesebben tudunk kaszálni.

Ha a sorközt már kiválóan rendben tudjuk tartani, akkor nem feledkezhetünk meg a soraljról sem. A KITE Zrt. ajánlata erre az Orizzonti Orion multifunkcionális gép, melyet 16 db művelőfejjel lehet felszerelni. Ez lehetővé teszi a sorok különböző művelését és tisztán tartását. Az alapgép egy 30 cm átmérőjű forgóboronával és egy sarabolókapával van felszerelve. Ehhez lehet rendelni a már említett adaptereket. Az Orizzonti sajátossága a minőségi anyagokban rejlik, mint például a jó kopásállóságú pengék. Az Orizzonti kis szervizigényű, ezért folyamatos munkavégzésre képes. A KITE Zrt. folyamatos fejlődésének köszönhetően a kertészeti ágazata kínálata a teljes technológiai rendszerre, mint például a növényvédelemi gépek és inputanyagok, valamint az időjárási kockázatok kivédésre szolgáló jégháló, fagyvédelmi gép és különböző öntözéstechnológiákra is kiterjed.