fbpx

A klímaváltozás hatása az őszi vetésű növényekre

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 október 26.

„Semmi sem állandó, csak a változás maga.” Ez a Hérakleitosz-idézet jól tükrözi az augusztus 29-i őszibúza- és repcetermesztési tanácskozást, ahol a fő kérdés így hangzott: hogyan alakítja hazánk mezőgazdaságát a klímaváltozás? – illetve, ezen belül mire kell figyelni az őszi vetésű növényeink esetén, és mit tehetünk hatékony termesztésük érdekében.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója, a klímaváltozás kapcsán hangsúlyozta: – Fontos, hogy a jelenséget ne megoldhatatlan problémaként éljék meg a gazdálkodók, hanem egyfajta kihívásként; a megváltozott klímafeltételek mellett is lehet olyan alkalmazkodási stratégiákat kidolgozni, amelyek révén versenyképesen lehet gazdálkodni. A lényeg az alkalmazkodáson van, miközben a technológiai fegyelmet sokkal szorosabban tartani kell, mint ahogy eddig tartottuk – ez vonatkozik a fajtahasználatra, a talajművelésre, a nedvességveszteség mérséklésére, a tápanyag-utánpótlásra, a növényvédelemre. Összességében, megoldásként: a precíziós technológia alkalmazása révén lehet ezt elérni. Amint az tapasztalható, a régebbi gazdálkodók már nem igazán nyitottak ezekre az új megoldásokra, de az a generációváltás, ami most zajlik, néhány év múlva végbemegy, és a fiatal gazdálkodók számára teljesen természetes, hogy ilyen technológiákat alkalmaznak, sőt, az ő gondolkodásukban már fel sem merül szinte más lehetőség.

Öntözési helyzetkép

Jelenleg 87 ezer hektárt öntözünk, ami nagyon kevés; ezért is kiemelt kormányzati feladat, cél, hogy az öntözésfejlesztésben érdemi lépések történjenek.

– A NAIK és az Öntözési Kutatóintézet szakmaiságára alapozva dolgozzuk ki az öntözésfejlesztés hazai hátterét, a cél az, hogy a ciklus végére ezeket a területeket 200 ezer hektárra növeljük. A legfontosabb feladat egyrészt a jogszabályi egyszerűsítés, másrészt természetesen forrás is kell. Összességében 170 milliárd hosszú távon – 10 éves ciklusban – rendelkezésre áll, tehát a feltételek igazán adottak ahhoz, hogy az öntözött területek aránya növekedjen. Egy biztos: ha a kertészetben, a vetőmagágazatban fejleszteni akarunk, az ma már elképzelhetetlen öntözés nélkül.

Növénytermesztés – összhangban: vetőmag, csávázás, tápanyagellátás, növényvédelem

A BASF-nél prioritás a biztonságra való törekvés: biztonságban legyen a termelő, a felhasználó és a fogyasztó. A cég olyan korszerű növényvédelmi megoldásokat fejleszt ki, amelyekkel megelőzhetőek a különféle évjárati sajátosságok miatt bekövetkező termésveszteségek, nő a termésbiztonság. Ezt a megoldást az Agcelence® termékek csoportja jelenti. Az időjárás okozta stresszre a BASF kalászos-növényvédelmi megoldása a hosszú hatástartamú Systiva® csávázószer, ami tulajdonképpen egy vetőmagra felvitt lombvédelmi kezelés. Ezzel a Xemium®-alapú technológiával árpában és búzában is hatékonyabb gombavédelmet lehet biztosítani.

A szegedi Gabonakutató a termőképesség mellett kiemelten koncentrál a különböző biotikus és abiotikus stressztényezőkkel szembeni ellenálló-képességre. Emellett rendszeresen új fajtákkal jelenik meg a piacon. Újdonság idén a GK Magvető kenyérkészítésre alkalmas búza és a GK Zete, mely egy szuperkorai fajta, ez lágyabb sikérrel és alacsonyabb fehérjetartalommal rendelkezik, így jól hasznosítható keksz- és ostyagyártásban. Őszi tritikáléból a GK Temesnek, kétsoros őszi árpából pedig a GK Arénának van premierje. A GK Csenge és a GK Réka hibridrepcék megfelelő választ adhatnak a változó környezet adta kihívásokra.

A UPL Open AG/Arysta LifeScience széles és kiegyensúlyozott portfóliójában a mikroemulziós (ME) csávázókészítmények, a Rancona 15 ME és az ipkonazol+imazalil összetételű Rancona i-Mix nagy részarányt képvisel.

A lényeg az alkalmazkodáson van, miközben a technológiai fegyelmet sokkal szorosabban tartani kell

A kontakt hatású és gázosodó tulajdonságú Signal 300 ES (cipermetrin) is a portfólió része, amely kalászosokban engedélyezett a talajlakó és fiatalkori kártevők ellen. A UPL kalászosokra javasolt őszi technológiai csomagja a széles fungicidhatású Rancona i-Mix csávázószert, a talajlakók ellen ható Signal 300 ES csávázót és a vírusvektor rovarkártevők ellen állománypermetezésre használható cipermetrin hatóanyagú Cyperkill Maxot tartalmazza. A Yara által a termelők számára adott tanácsok révén a terméshozam és -minőség a talaj tápanyagtartalmának csökkenése és környezeti hatások nélkül maximalizálható. A szántóföldi NPK felhasználásakor a YaraMila 8-2424-es a maga nagyon magas foszfor- és káliumtartalmával ideális alaptrágya lehet repce- és őszibúza-termesztőknek. Fejtrágyázáskor megoldás a kénes nitrogén alkalmazására 4-1, illetve 8-1 arányú kén-nitrogén, ami ideális a növények számára, erre a célra tökéletes készítmény a YaraBela Sulfan. Lombtrágyázáskor kimondottan növényspecifikus készítményeket válasszunk: kalászos esetén a YaraVita Gramitrel, repcénél pedig a YaraVita Brassitrel javasolt.

A UPL Open AG/Arysta LifeScience képviseletében Nádudvari Éva és Törőcsik Éva prezentált. A BASF Hungária Kft. Agrodivíziójától Pál Bertalan regionális értékesítési vezető adott elő. A YARA Hungária Kft. megoldásait Gyuris Kálmán szaktanácsadó (balra, lent) mutatta be, míg a Gabonakutató Nonprofit Kft.-től Dr. Cseuz László (osztályvezető) és Péterfy Csaba (kereskedelmi igazgató) tartott előadást.

És ha már idézettel kezdtük, akkor Charles Darwin nevéhez fűződő idézettel zárjuk a rendezvény összefoglalását, ami akár a nap mottója is lehetett volna: „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.”