fbpx

Talajművelés és műtrágyázás

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 29.

A növénytermesztés egyik alapfeltétele a tápanyag-utánpótlás, ami nélkül elképzelni sem lehet ezt a tevékenységet! Nagyon sok biotermesztő küszködik viszont a tápanyag-utánpótlás biztosításával! Szerencsés az, akinek szerves trágya áll a rendelkezésére, igaz hogy ez komoly logisztikát és felszerelést igényel, de szerintünk megéri. Akinek viszont nincsen szerves tápanyaga, ott marad a műtrágya, plusz a baktériumkészítmények.

A Horsch Tigerrel kapcsolatban viszont az a jó hír, hogy ezzel mindkét trágyát jól be lehet keverni a talajba. A felszínre kiszórva az istállótrágyát a Tiger egyenletesen keveri be a megművelt talajrétegbe, ellenben ha leszántjuk, a barázda alján találjuk majdnem az összes szerves anyagot. A Tigerrel bedolgozott szerves trágya nagy felületen találkozik a talajjal, így gyorsabb a talajban lejátszódó mikrobiológiai folyamat, az ásványosodás és a növények hamarabb tudják hasznosítani a tápanyagokat! Ezenfelül mindenki ismeri a többi jótékony hatását. Akiknek viszont nem áll szerves trágya a rendelkezésükre, azok műtrágyát használnak.

Tiger 6 AS: alapművelés és istállótrágya-bedolgozás

Alapesetben műtrágyaszóróval a föld felszínére kerül kiszórásra az alapműtrágya, és valamilyen talajművelő eszközzel, eke vagy kultivátor segítségével azt bedolgozzák a talajba. Az így kijuttatott műtrágya bizonyos körülmények között a növények számára felvehetetlen állapotba kerül. Azért, hogy ez ne következzen be, a műtrágyát céltudatosan, koncentráltan lehet depóba lehelyezni. A kukorica elé pl. a káliumigény 100%-a és a foszfor 70%-a megy depóba. Mit jelent ez a depó műtrágyázás, és hogy néz ki? A Tiger kapái mögött egy kihelyezőszerkezeten keresztül kerül a műtrágya koncentráltan a talajba. A műtrágyatartály lehet vontatott, a traktor három pontjára függesztett vagy a Tigerre felépített. Különböző megoldásokkal találkozunk a Horschnál, elkezdve a kisebb, 1600 l-es tartálytól a 12000 l-esig. Az egykamrás vagy osztott tartályok között is választhatunk. Az osztott tartályok előnye, hogy két vagy több fajta műtrágyát is szállíthatunk egyszerre, és ezeket helyspecifikusan, GPS koordináta szerint tudjuk kijuttatni, így a legköltséghatékonyabb műtrágyázást tudjuk megvalósítani.

Tiger 4 MT: alapművelés és műtrágyázás

Ne dobjuk ki a pénzt csak úgy az ablakon, gondoljuk át a műtrágyázást – ehhez nyújt segítséget a Horsch tartályrendszer és a Tiger!

SZÁSZ ZOLTÁN • 30-7430302