fbpx

Elkezdődhet az osztatlan földek felszámolása

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 05.

A minimálisan örökölhető területet is meghatározná a Magosz

Elképesztő számok írják le az elsősorban örökléssel létrejövő osztatlan birtokok helyzetét Magyarországon. A fejlesztést, versenyképességet is akadályozó állapotokat a Magosz javaslata is orvosolni próbálja.

Ezreké a néhány hektár…

Közös lónak túros a háta – tartja a régi magyar közmondás. Joggal: vajon milyen kiszámíthatóság és versenyképes hatékonyság várható ott, ahol – például a Győr-Moson-Sopron megyei Sárföld közelében – egy 8,5 hektáros szántó nem kevesebb mint 1643 tulajdonos kezében van? Van olyan 9 hektáros legelő is, amin 1200 tulaj osztozik – de léteznek abszurdok fordítva is: Vas megyében egy 1 nm2-es legelőt ketten birtokolnak…

A végrendelet sem tesz rendet

A Magosz javaslata most azt célozza, hogy annak kellene örökölnie családon belül a földet, aki művelni szeretné. Csak tavaly örökléssel 619 ezer földrészlet keletkezett. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke szerint a végrendelkezés sem oldja meg teljesen a helyzetet, mert a földet illetékmentesen örökölhető, de a gazdaság eszközei nem. Szabályozni kell továbbá a minimálisan örökölhető földterület méretét, hiszen egy ponton túl már nem éri meg tovább aprózni az adott birtokot – és Európai Unió legtöbb tagállamában van is speciális öröklési szabályozás.

Jön a törvény!

Az Agrárminisztérium szerint amennyiben egy terület tulajdonosa elhalálozott, a jövőben az állam tulajdonosi pozícióba léphetne, s a földet visszavezethetné a földpiacra. Emellett a lezáratlan részaránykiadási folyamatba is beléphetne az állam, kifizetve a tulajdonosokat. Az érintett földeket az állam megváltaná a tulajdonosoktól egy országos átlagos AK-értéken. Az ehhez szükséges törvény elfogadása után 2020-2021-ben megkezdődhet az osztatlan közös tulajdon felszámolása.