Minden állam rákényszerül az új technológiák használatára

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 12.

Nemcsak megoldásra váró probléma, hanem óriási piaci, üzleti lehetőség is a technológiák fejlesztésében élen járó országoknak a klíma- és a vízválság, a biodiverzitás és a termőföld minőségének romlása – mondta Áder János, államfő a Kossuth rádió műsorában.

 

öntözésMezőgazdaság (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Budapesten került megrendezésre a nemzetközi expó 2021. november 29. és december 05. között.

A résztvevők körében készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka jó törekvésnek tartotta az expó magyarországi rendezését. 87 százalékuknak tetszett a vállalkozók termékeit, ötleteit bemutató rendezvény.

Az Európai Unió kötelezettségként írja elő a tagországoknak a különböző hulladékok gyűjtési arányának javítását. Uniós fenntarthatósági célkitűzés például, hogy a növényvédő szeres göngyölegek terén a nemzeti szinten érjenek el a tagállamok a 75%-os visszagyűjtési arányt. Nálunk a Cseber „Három a magyar igazság” szemléletformáló programja köti össze a gazdákat, a visszagyűjtési pontokat és az újrahasznosító vállalkozásokat.

Globálisan, a felhasználók által visszajuttatott anyagok újrahasznosítására is megoldást kell találni, melyben a kiállításon megjelent startupok innovatív ötletei segíthetnek.

Az új Közös Agrárpolitika kereteit meghatározó uniós jogszabályok is kihirdetésre kerültek, melyek alapján a nemzeti vállalások, stratégiai tervek elkészítésére nincs egy hónapja a tagállamoknak. Ez kapcsán számos közös területet lehet említeni, ahol az expón megjelent vállalkozások innovatív megoldást nyújthatnak az agrárium számára.

Ez alapján egyetérthetünk az államfő azon kijelentésével, hogy minden állam rákényszerül az új technológiák használatára a szabályváltozások miatt.

 

A víz látszólag végtelenül rendelkezésünkre álló erőforrás

A Föld vízkészletének csak töredéke áll rendelkezésünkre, ezért nagyon fontos, hogy takarékosan bánjunk vele. Ez azonban csak egy szűk terület, amit a kiállítás érintett, ezen túl számos, a mezőgazdasághoz kapcsolódó téma merült fel (a teljesség igénye nélkül):

  • körkörös gazdaság,
  • fenntartható mezőgazdaság,
  • biodiverzitás,
  • víz- és élelmezésbiztonság,
  • progresszív mezőgazdasági technológiai fejlesztések.

Az esemény sikerén felbuzdulva a szervezők jelenlegi tervei szerint két évente megrendezik az expót.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc