fbpx

Magyar szabadalom a vízmegőrzésért

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 04.

A legnagyobb területen termesztett hüvelyes növényünk a szója. 2015-től vetésterülete a szemesfehérje-támogatás miatt kezdetben jelentősen megnőtt, majd az átmeneti kudarcok és a zöldítés szabályainak változása (2018, növényvédőszer-használati tilalom) miatt újra csökkent. 2019-ben 60.000 hektáron, 2,86 tonnás átlagterméssel mintegy 170.000 tonna szója került betakarításra.

 

 

A szójavetés sikerének egyik legfontosabb zálogát a talaj víztartalma adja. A növény mikorrhiza gombákkal hoz létre kapcsolatot. A gyökérkolonizáció által létrejött képződmény a gümő. A szója már az enyhe vízhiányra is gümőszámcsökkenéssel reagál.

A közepes vagy szélsőséges vízhiány nemcsak a gümőszámra, hanem a gümőtömegre is negatív hatást gyakorol. A talaj nedvességtartalmának csökkenése a növény légköri nitrogén megkötését is csökkenti. Természetesen fontos a vetőmag oltása.

Az egyre aszályosabbá váló tavaszi időszakok új megoldások bevezetését tették szükségessé. Az általános mezőgazdasági vízmegőrző gyakorlaton túl fontossá vált az új technológiák keresése. A VízŐr évtizedes kutatás eredményeként létrejött magyar fejlesztésű szabadalom.

A vízmegőrzési technológiai újítás csökkenti a talaj párolgási veszteségét (evaporáció), és lehetővé teszi a levegő párájának hasznosítását, megkötését is. Öntözés nélküli és öntözött területeken egyaránt sikeresen alkalmazható. Öntözött területeken az öntözővíz jelentés megtakarítása érhető el.

Ez a szójavetőmag előállítást teheti jövedelmezőbbé. Öntözés nélküli gazdálkodásban termésátlag-növekedés várható.

A szója eredményes termesztését megtanulta a magyar gazdatársadalom. A fajták széles választékban, az oltóanyagok jó minőségben állnak a termelők rendelkezésére. A jövedelmező szójatermesztés VízŐr-rel még biztonságosabbá tehető: segíti a kelést és mérsékeli az aszálykárt.

A VízŐr alkalmazása a korai szója vetésbiztonságát és a gyomirtását is segítheti. A megfelelő talajnedvességi állapot biztosítása a premergens kezelések szempontjából is fontos. A talaj megfelelő nedvességtartalma segíti az egyenletes kelést.

A szója gümőinek kiemelten fontos az egyenletesebb talajnedvesség, ami egyértelműen fokozottabb mikrobiológiai életet eredményez és a tápanyagok jobb hasznosulását is elősegítheti. A fejlettebb gyökér pedig jobb szárazságtűrést eredményez.

A VízŐr kijuttatása egyszerű, mert nem kell a talajba dolgozni. Hatását 3 hónapon keresztül fejti ki. Az anyag nem képez filmréteget, hanem a talajszemcsék (kolloidok) között kötődik meg. Kijuttatása permetezéssel, öntözéssel kivitelezhető. A lényeg, hogy a talaj felszínére juttassuk ki. A kezelést akkor érdemes elvégezni, amikor a talajban még megfelelő mennyiségű nedvesség található.

Aszályos és egyenetlen csapadékeloszlású területeken növekszik a termelés biztonsága. Ez nemcsak a tavaszi vetésű főnövény szója, hanem a szélsőségesen rövid tenyészidejű szójafajták másodvetésben történő termesztésének, jövedelmezőségének biztonságát is növeli.

 

További információ:

 

[email protected]
Water&Soil Kft.

1027 Budapest, Lipthay u. 9.
www.waterandsoil.eu