fbpx

A repce túlélése ősszel

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 12.

A repce vetésterülete évről évre változik, a terület nagyságát az előző évek hozamai és felvásárlási árai nagymértékben befolyásolják.

Az idei őszön a repce vetésterülete csökkeni fog. A tavalyi száraz ősz rossz kelése miatt sokan idén tavasszal kitárcsázták és idén nem vetik ezt a növényt. Valószínű, hogy aki mégis vet repcét, az a területcsökkenés miatt jövőre jól jár, ezért vigyázni kell az idén vetett állományra.

A sikeres repcetermesztés alapja az egészséges, megfelelő tőszámban kikelt őszi állomány, amelynek alapfeltétele a jó kelés, a gyommentesség, a károsítóktól megvédett növényzet és a megfelelő növényfejlettség a jó átteleléshez és a tavaszi induláshoz.

Amalgerol és tebukonazol repcében

A kórokozók okozta veszteségek jelentősek lehetnek, már az őszi állományt nagyon legyengíthetik. Az őszi időszakban jelentős veszélyforrást a fómás levélfoltosság fertőzése jelenti. A sűrű gabona-repce vetésforgó az elmúlt évtizedben erőteljesen növelte a betegség gazdasági jelentőségét. A kórokozó már ősszel fertőzi a kis repcenövényeket, és a meleg ősz folyamán és az enyhe teleken folyamatos szaporodásra és fertőzésre képes. Ennek elsődleges következménye a legyengült őszi állomány, ami fokozza a kifagyás veszélyét, a későbbiekben, a fertőzés következtében pedig a repce jelentős levélfelületet veszít, ami súlyos terméscsökkenést von maga után. Ennek megakadályozására már 6-8 leveles korban meg kell védeni a repcét, és erre kiválóan alkalmasak azok a széles hatásspektrumú gombaölőszer-hatóanyagok, amelyeket a repce regulátorozására használunk (tebukonazol, metkonazol). Így a repce őszi regulátorozásakor tulajdonképpen a fóma elleni védekezést is megoldjuk. A repce kelése után a növényállomány nagyon sok esetben heterogén, nem egyöntetű, a 6-8 leveles növények mellett a 2-4 leveles növények is megtalálhatóak. A növényvédelmi védekezések időzítése miatt kívánatos ezt a heterogén állományt azonos fejlettségű növényállománnyá alakítani. A repceállománynak egyöntetűen, ősszel 8-10 leveles, jó kondíciójú tőlevélrózsás állapotban, erős gyökérzettel kell a télbe mennie, hogy túlélje a hidegebb évszakot, és tavasszal egyszerre tudja megkezdeni az erőteljes növekedést. A gombabetegségek elleni védekezés és a repcenövények ideális őszi fejlettségének biztosítására már jól bevált technológia a regulátorként használt gombaölő szerek és az Amalgerol együttes alkalmazása az őszirepce-állományokban.

Az Amalgerol használata következtében a tápanyagfelvétel megnő, a növények erőteljes növekedésnek indulnak. Az Amalgerol olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek a talajból már hiányoznak és kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a növények számára (wolfram, vanádium, szelén stb.). Megtalálhatóak benne olyan növényi hormonok (auxin, giberrelin), amelyek révén a repcenövényeket a készítmény erőteljes növekedésre serkenti. Ha az Amalgerolt regulátor készítményekkel együtt juttatjuk ki a repcére, a regulátor készítmények megakadályozzák a repce hosszanti növekedését, így az Amalgerol hatására a repce robosztusabbá válik, a kisebb növények utolérik fejlettebb társukat, így az állomány egyöntetű lesz. A repce vastag, erőteljes levélzetet fejleszt, szinte úgy néz ki, mint egy nagy káposzta. A gyökér és a gyökérnyak megvastagszik, ami növeli a télállóságot, és erőteljes gyökérzettel segíti az esetlegesen száraz tavaszon a tápanyagfelvételt és a növekedés megindulását. Az Amalgerol-kezelés hatására a növények gyökerén élő mikorrhiza mennyisége meghétszereződik. A mikorrhizák szimbiózisban élnek a növények gyökereivel, és mintegy azok „meghosszabbított karjai”, sokkal messzebbről képesek a vizet és a tápanyagokat a gyökér számára biztosítani. Az őszirepce-állományok az Amalgerol hatására a száraz időszakokat is jobban átvészelik.

Repce ősszel Amalgerol-kezelés után

Az Amalgerol dózisa ősszel repcében 3 l/ha, mely mellé javasolt a tebukonazol és metkonazol hatóanyagú regulátor készítmények egy időben történő kijuttatása, a repce 6-8 leveles állapotában.

Rosszul kelt, gyenge állományok esetén a regulátor készítmény kijuttatását tavaszra kell halasztani, és a repce fejlődését gyorsítani kell az Amalgerol 3-4 l/ha-os dózisának alkalmazásával.

SZERZŐ: TAKÁCS ATTILA • HECHTA KFT. WWW.HECHTA.HU