fbpx

A napraforgó piaca stabil, hiába riogatnak bőséggel

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 02.

Magyarországon gyengécskék a napraforgótáblák, de sajnos, ez helyi jelenség. Csöppet sem hiányoznak nekünk az olyan hírek, amelyek a világ bőséges napraforgó-, pálmaolaj- vagy szójaterméséről, illetve -exportjáról szólnak. Pedig egyre gyakrabban lesznek ilyenek.

 

napraforgó
Napraforgótábla Fejér megyében (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Több pálmaolaj, sok szotyi

Az indiai hatóságok augusztustól 20%-kal csökkentik a nyers pálmaolaj exportvámját. A piac a hírre a maláj pálmaolaj árának bezuhanásával válaszolt. Mivel a növényi olajok értéke egymással összhangban mozog, a napraforgó is veszíthet értékéből, főként olyankor, amikor eleve soknak tűnik a termése. Hacsak nem történik valami nagy változás a várt mennyiségben.

A brazil szójatermést már beárazta a piac, most leginkább az ukrán és orosz napraforgóra figyel a világ. E két ország idén kifejezetten jó termést remél, és eddig a termény ára is remekül alakult. Az ukrán napraforgóolaj augusztus-szeptemberi szállítási ára már tonnánként 1270-1300 dollárra (FOB) emelkedett, és az új termésre is 1200 dolláros árszint körül lehetett szerződést kötni. A szeptemberi-októberi termelői árak (gyárba szállítva) 550-560 dollár/tonna (168 ezer forint) körül alakultak. Egyelőre nem hatotta meg a napraforgó piacát a pálmaolajbőség híre.

 

Kanada visszafogja a repceexportot

A kanadai repce még betakarítás előtt áll, de a felmérések alapján idén 2,1 millió tonnával kevesebbet (16,9 millió tonna) arathatnak itt, mint tavaly (19 millió tonna). Ha ez igaz, akkor az amerikai elemzők is nagyon elszámolták magukat, mert 20,2 millió tonnára becsülték az idei termést. Csakhogy a tenyészidőszak végén, júliusban nagyon forróra és szárazra fordult az időjárás Kanadában: 35-36 fokos csúcsokat mérnek, és eső sem érkezik. A talajok nedvességtartalma a termőterület bő felén nagyon alacsony, és csak 8 százalékban „normális”. Az alacsonyabb kanadai termelés miatt átmenetileg Európában is 535 euróra (192 ezer forint) nőtt az augusztusi repce ára, de azóta – ebben a pálmaolajos hír is ludas lehet – 531 euróra (190,5 ezer forintra) csökkent.

 

Az összmennyiség rekord lesz

Egy biztos: a repce mennyisége csepp a világ olajmag-termelésében, és a napraforgó is leginkább csak nekünk, európaiaknak jelentős növény. A július közepén készült legkülönbözőbb termésbecslések azt mutatják, hogy idén a világtermelés mindenkori csúcsot dönt olajos magvakból, és növényi olajokból is rekord mennyiségű készülhet 2021/22-ben. Ha az árak a pálmaolajbőségre sem reagálnak, annak nem a hiány az oka. Lásd erről a részletes elemzést laptársunk oldalán: Itt a szuperciklus, fékezhetetlen árspirálban a világ.