fbpx

PETKUS – német precizitás, számos elégedett ügyfél

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 06.

Az ökológiai gazdálkodás számára fontos az elkülönített terménykezelés. Gyakran nincs is szükség nagyteljesítményű szárító- és tisztítóberendezésre, hiszen egyszerre kisebb tételeket dolgoznak fel ezek a vállalkozások. A Nagyszentjánosi Agrárgazdasági Kft. erre a feladatra a PETKUS-technológiát választotta.


Más gyártók termékeit is megnéztük, de végül a PETKUS mellett döntöttünk

A Nagyszentjánosi Agrárgazdasági Kft. teljes területén, mintegy 1000 hektáron végez ökológiailag ellenőrzött gazdálkodást: 30 hektáron különböző kertészeti növényeket, a többin pedig szántóföldi gabonát (repce, búza, kukorica, napraforgó, tönkölybúza) termesztenek.

A régi és elavult szárító- és tisztítótelepük néhány éve már csak tisztításra alkalmas, az idei évtől viszont már nem szorulnak bérfeldolgozásra, számolt be a változásokról Szűcs János ügyvezető igazgató.

Gördülékeny kivitelezés, kiváló eredmény

– Hazánkban is számos gyártó kínál terményszárítót. Miért döntöttek a PETKUS mellett?

– 8 éve terveztük ezt a beruházást, hogy végre lecserélhessük a régi berendezésünket. Több gazdatársam használta már korábban is nagy megelégedéssel a német vállalat szárítóját, akik a technológiával és a hazai gyári képviseletet betöltő céggel egyaránt elégedettek. Természetesen más gyártók termékeit is megnéztük, de végül mégis a PETKUS mellett döntöttünk.

– A beruházás megvalósult. Továbbra is úgy gondolják, hogy helyesen döntöttek?

– A szerződéskötési folyamat több hónapon át tartott, mert szeretjük pontosan rögzíteni a felek feladatát, kötelezettségvállalását, a határidőket és a nemteljesítés következményeit is. Inkább tartson hosszabb ideig a szerződéskötés folyamata, a kivitelezés viszont legyen gördülékeny: ez így is történt, ment minden a maga útján. Szinte teljes egészében a PETKUS Közép-Európa Kft. volt a fővállalkozó, cégünk csak az építőmesteri munkát adta ki más vállalkozásnak. Elmondhatom, hogy a PETKUS-Közép-Európa Kft. rendkívül rutinos, gyakorlott, jól összeszokott csapattal dolgozik.

A fejlesztés ezzel nem áll meg

– Mekkora kapacitású a szárító- és tisztítóberendezésük?

– A beruházás pályázat keretében valósult meg, amit még 2016-ban kisteljesítményű szárítóberendezésre írtak ki. A DDU 25-12-es szárítógépünk 12 tonna/óra kapacitású, a kiszolgáló technológiai sor pedig 40 tonnás óránként. Számunkra ez megfelelő méret, hiszen nem tervezünk bérszárítást végezni. Célunk, hogy az általunk termelt terményt pontosan akkor tisztíthassuk és száríthassuk, amikor az szükséges. Mivel az ökológiai gazdálkodásból származó növény nem keveredhet a konvencionálissal, ezért is fontos, hogy legyen egy saját szárító- és tárolóegységünk. A technológiai sort búzatisztításra már az idei szezonban használtuk, a legnagyobb megelégedésünkre.

– Milyen jövőbeli fejlesztési terveik vannak?

– A tárolókapacitásunkat szeretnénk fejleszteni, ahol egyszerűen valósíthatjuk meg az elkülönített tárolást is. Ez történhet silócsoporttal, de az is elképzelhető, hogy többrészes kialakítású csarnoktárolót építünk.

Ez a beruházás jelenleg még az ötletkidolgozás fázisában áll, de bízunk benne, hogy ugyanolyan gördülékenyen valósul meg, mint a PETKUS-technológiánk.

PETKUS – biztos szervizháttér hosszú távon is

A PETKUS cégcsoport leányvállalatai révén a szárító- és tisztítóberendezések mellett gyárt vetőmagüzemi, takarmányipari, malomipari berendezéseket, valamint kifejezetten aprómag-feldolgozó gépeket is. Fontos kihangsúlyozni, hogy a PETKUS- Közép-Európa Kft. 100 százalékban a német anyacég tulajdona, ami garancia arra, hogy a PETKUS évtizedek múlva is helytáll a szerviz- és alkatrészellátásért.

CÍMKÉK malomiparpetkus