fbpx

Aszály ellen készüljön IRTEC öntözőberendezésekkel!

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 06.

Az elmúlt években gyakran hallottuk róla és tapasztaltuk a klímaváltozást, az egyre szélsőségesebbé váló időjárás negatív hatásait. A tél után szinte tavasz nélkül érkező, forró, száraz nyár esetén magas terményhozam csak öntözéssel érhető el.

Az aszály elleni védekezésre kínál a SZEGÁNA Kft. által forgalmazott IRTEC komplett szántóföldi technológiát, körforgós öntözőgépeket, öntöződobokat, konzolokat, vízágyúkat és szivattyúkat. Az olasz IRTEC S.p.A. vállalat 1978 óta gyárt öntözőberendezéseket, amelyek fejlesztései magukban hordozzák több évtized tapasztalatait. A világ több mint 160 pontjára szállítja termékeit a gyár, így igen jelentős szerepet tölt be ebben a piaci szegmensben.

Csévélődobos öntözőberendezések

A csévélődobos öntözőkre általánosan jellemző az erős alváz, amelyek porfestett vagy tűzi horganyzott kivitelben – a legkisebb FBT széria kivételével –, dobfordítással készülnek. A dobok forgatása kézzel, mechanikusan láncáttétellel vagy hidraulikusan lehetséges. A csövek anyaga nagy ellenállású speciális polietilén keverék. A dobok meghajtása 1, 3, 4 vagy 6 fokozatú hajtóművön keresztül történik egy különleges alumíniumötvözetből előállított turbina segítségével. A turbina by-pass szeleppel és sebességkiegyenlítővel már igen alacsony nyomáson és folyadékmennyiséggel is képes optimálisan üzemelni. Az öntözőcső behúzására lehetőség van dízel- vagy benzinmotorral hajtott hidromotorral, ezen opció hígtrágya kijuttatása esetén ajánlott. Sebességkiegyenlítés mechanikusan vagy elektromos úton, számítógép vezérléssel lehetséges. Ez utóbbi esetben az akkumulátor töltéséhez szolárpanel is rendelhető. Említést érdemel egy további opciós felszereltség, a GSM technológia is, amely lehetővé teszi a felhasználónak az öntözés távirányítással történő felügyeletét, beállítását és indítását.

A típusválasztékról elmondható, hogy a gyártó a parkgondozástól a mezőgazdasági nagyüzemekig kínál termékeket. A 14 alapkonstrukcióból 190 különböző típusváltozat állítható össze, amelyek a rendelkezésre álló opciók sokaságával tovább variálhatók, a felhasználási területnek megfelelően.

A polietilén öntözőcsövek 40-140 mm átmérőig, valamint 130-750 méter hosszig érhetőek el.

Vízágyúk és konzolok

Minden öntöződob alaptartozéka egy vízágyú kocsival (típusa a dob méretének függvényében változik). A vízágyúk 3 fúvókával, a vízágyú kocsik galvanizálva, 2, 3, 4 vagy 5 kerékkel, esetleg csúszótalppal, állítható nyomtávval, valamint szimmetrikus vagy aszimmetrikus kivitelben kerülnek leszállításra. Természetesen az alapfelszereltségtől eltérő vízágyú (pl. állítható szögű változat), vagy gyümölcsösbe lomb alatti öntözőkocsi is rendelhető. Kertészeti kultúráknál rendelkezésre állnak az IRTEC öntözőkonzoljai, amelyek finomabb cseppméretük és intenzitásuk eredményeképp kíméletesebb öntözést biztosítanak a növényeknek. Ezek a konzolok huzalfeszítésűek. Különböző méretű fúvókákkal, valamint 19 m-től 56 m munkaszélességig rendelhetőek.

Szivattyúk

Az öntözőrendszerek fontos elemei a szivattyúk, amelyek szintén megtalálhatók az IRTEC palettáján. Készülnek traktorral hajtott kivitelek, melyek teljesítménye 600-6000 liter/perc, maximális nyomásuk pedig típustól függően 2-13,8 bar lehet. Az önálló motorral (Iveco, John Deere, Lombardini) szerelt szivattyú aggregátok 5-250 LE teljesítményűek, vízhozamuk széles tartományt ölel fel.

Amennyiben a fenti információk felkeltették az érdeklődését, és úgy dönt, hogy a talajból hiányzó nedvesség pótlását nem a szeszélyes és sokszor kiszámíthatatlan időjárásra bízza, kérjük, tekintse meg a teljes kínálatot a www.szegana.hu honlapon!

SZERZŐ: NAGY MÁRK