fbpx

Idén is kérheti falugazdásza segítségét egységes kérelme beadásához

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 10.

Megkezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka. Az agrártámogatások hatékony lehívásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) meghatározó a szerepe: évente a támogatási kérelmek kétharmadát a falugazdászok közreműködésével adják be a gazdák.

Kezdetét vette a 2019. évi egységes kérelmek beadásának időszaka. Ennek keretében idén már 46 jogcímre nyújtható be támogatási és kifizetési kérelem. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hagyományosan évente mintegy 120 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezik: a falugazdászok idén is ingyenes segítséget nyújtanak a termelőknek. Fontos, hogy több jogcím igénylése esetében változtak a vonatkozó előírások és kötelezettségek, amiről a kérelem kitöltésekor a NAK szakemberei felvilágosítást adnak az érintett ügyfeleknek.

A kérelmek csak elektronikus úton adhatók be a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén, szankciómentesen május 15-ig. Az ezt követető napokon benyújtott kérelmek esetében munkanaponkénti 1 százalékos támogatáscsökkentés alkalmaznak. A kérelem beküldésére nyitva álló utolsó nap június 11.

A május 15-ig beadott kérelmek szankció nélküli módosítása idén május 31. helyett
június 2-ig lehetséges, kivételt képeznek ez alól az állatalapú támogatási kérelmek, amik változtatása esetén május 15. után már támogatáscsökkenéssel kell számolni.

A falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók őstermelői kártyával vagy kamarai kártyával jelentősen gyorsíthatják az egységes kérelmek benyújtását. Amennyiben a gazdálkodó valamely családtagja nevében kíván eljárni, azt csak meghatalmazás birtokában teheti meg. A képviselet igazolására a NAK portáljáról letölthető MH1 nyilatkozatot kell kitöltve és aláírva magával vinnie a kamarai tagnak.

CÍMKÉK NAK