fbpx

Ezzel a találmánnyal a növény könnyebben vészeli át az aszályos időszakot

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 08.

A VízŐr igen bíztató eredményeket mutat: habár a vízmegőrzés nem fakaszt vizet, nagyban képes csökkenteni az olyan veszteségeket, mint amilyeneket az elmúlt években okozott az aszály.

A napjaink időjárási szélsőségei azért is jelentenek problémát a hazai mezőgazdaság számára, mert a talaj és a növényzet a lehullott csapadéknak mindössze 25-46 százalékát képes hasznosítani függetlenül annak mennyiségétől. Emellett a párolgási veszteséggel is számolni kell: a tavaszi-nyári csapadéknak akár 40-48 százaléka is veszteségként távozhat a talajból, ezért ilyen esetekben még kevesebb vízből gazdálkodhat a növényzet.

A vízmegőrzés a talajban hasznosítható víztartalom minél magasabb arányú hasznosítása, ami által a gazdaságok csökkenthetik a párolgási veszteséget, így biztosítva a növényzet számára a megfelelő vízmennyiséget még a legszárazabb időszakokban is. Tulajdonképpen ez az aszálykárok megelőzésének az alapja: habár a vízmegőrzés nem fakaszt vizet, nagyban képes csökkenteni az olyan veszteségeket, mint amilyeneket az elmúlt években okozott az aszálykár.

A különféle vízmegőrzési módszerek közül egy magyar találmány, VízŐr különösen biztató eredményeket mutat azzal, hogy akár felére is csökkentheti az öntözővíz szükségletet. A VízŐr tulajdonképpen egy organikus, talajkondicionáló készítmény, amit a Water&Soil cég fejlesztett ki. A VízŐr olyan mértékben tudja csökkenteni a talajból elpárolgó vizet, hogy a növényzet kevesebb öntöző víz mellett is könnyebben képes átvészelni az olyan időszakokat, amikor alig jut csapadékhoz. Az aszálytűrő képesség növelése pedig elsődleges fontosságú az olyan országokban, ahol nem csak egyre gyakoribb jelenség az aszály, hanem az öntözött területek mérete csekély az öntözetlenekhez képest.

CÍMKÉK öntözéstalaj