fbpx

Egy újabb é(r)v az Express® mellett a napraforgó-gyomirtásban

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 08.

2018-ban a kései kitavaszodást egy meleg, száraz április-május követte, amikor a napraforgók a megszokott időben elvetésre kerültek.

Mindezek után a várt csapadék elmaradt, a tavaszi vetésű növények kelése vontatottá vált, és a preemergens kezelések zöme hatástalannak bizonyult. Ismételten azok a gazdák nyertek, akik a posztemergens kezelésekre is alkalmas napraforgóhibridek valamelyikét választották. A vontatottan kelő állományokban (mind a napraforgó, mind a gyomok esetében) két kelési hullám alakult ki, egyszerre volt megtalálható szikleveles és 4 valódi leveles napraforgó is a táblákon.

Erre a problémára helyesen reagáltak azok, akik az Express®-technológia mellett döntöttek. Kizárólag az Express®-technológiában rejlő rendkívüli kultúrnövény-szelektivitás engedi meg azt, hogy a napraforgó fejlettségétől szinte függetlenül (2-6 leveles állapot között), kifejezetten a gyomok fejlettségére koncentrálva végezzük el a kezeléseket. Az Express® 50 SX®-ből maximálisan kijuttatható 45 g/ha dózist elhúzódó, erős gyomkelésnél vagy parlagfüves gyomnyomásnál meg is lehet osztani. Az osztott dózis első felét az arra érzékeny gyomok 2-4 leveles állapotánál juttassuk ki, majd 8-14 nap elteltével a dózis második felével ismételten kezeljük a magról újrakelő kétszikű gyomokat.

Napjainkban egyre komolyabb problémát okoznak az évelő kétszikűek, pl. libatop, keserűfűfajok, varjúmák, valamint külön kiemelve a mezei acat. Az acat tőlevélrózsásállapotában történő irtásával egyértelmű versenyelőnyre tett szert az Express® gyomirtás, lényegesen kedvezőbb hektárköltséggel a versenytársakhoz képest.


Evorelle® Express: kiváló gyomirtó hatás parlagfű ellen (Gyöngyös, 2018. 05. 29.)

A fejlődés itt azonban nem állt meg!

Az FMC-Agro bemutatja a 2019-es év újdonságát, az Evorelle® Expressgyomirtó szert, mely a sokak által régóta megelégedéssel használt Express® 50 SX® továbbfejlesztésének az eredménye, kizárólag Express®-toleráns napraforgóban. Az új gyomirtó szerúj lendületet ad a kétszikű gyomok (pl. vadkender, parlagfű, mezei acat) elleni küzdelemben. Két különböző hatóanyagával megelőzni hivatott az esetlegesen kialakuló gyomirtószer rezisztenciát, dózisa 60 g/ha-ra emelkedett, melyet a kultúrnövény 2-6 valódi leveles állapota között szükséges kijuttatni. Az Evorelle® Expressis kijuttatható osztott kezelés formájában (30+30 g/ha, 7-14 nap eltéréssel), a napraforgó 2-8 leveles állapota között.

A tökéletes hatás érdekében a permetlé készítése során minden esetben szükséges Trend® 90 nedvesítőszer hozzáadása, melynek használatával megbonthatjuk a gyomok viaszrétegét, segítve ezzel a gyomirtó szerek bejutását. Az Express® 50 SX® vagy az Evorelle® Expresskészítményekkel történő kezelés csak a toleranciát megfelelő mértékben hordozó és azt a szélsőségesebb időjárási körülmények között is egyenletesen biztosító hibridek esetében végezhető el. Az Express®-technológia alkalmazási területe egyre növekszik, köszönhetően az egyre bővülő Express®-toleráns napraforgóhibridek kínálatának is, melyekről érdeklődjön a vetőmagnemesítő cégek képviselőinél.


Evorelle® Express™ kiváló gyomirtó hatása a vadkender hím- és nővirágú egyedei ellen is

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.